Vystrašení lidé: PROSÍM, VÝŠ UŽ NE... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Vystrašení lidé: PROSÍM, VÝŠ UŽ NE...

Žena v Dolní Řasnici na Liberecku vyhlíží ze zaplaveného domu
Žena v Dolní Řasnici na Liberecku vyhlíží ze zaplaveného domu (Foto ČTK – Martin Hejný, Radek Petrášek)

Přízemí domů plné vody a smrdutého bahna, zatopené zahrádky, kde začínala dozrávat letošní úroda, noci strávené u příbuzných nebo v evakuačních centrech, zničená dovolená...

Život stovek rodin na severu Čech změnily tři dny hustého deště – na metr čtvereční napršelo neskutečných 160 litrů vody. A meteorologové včera varovali: lijáky se přesouvají nad Moravu a Slezsko! Jen v noci na zítřek tam spadne až 50 litrů vody.

K již ve čtvrtek evakuované Višňové na Frýdlantsku se včera přidal i Mníšek na Liberecku. Preventivně evakuovali deset osob. Meteorologové naštěstí začali uklidňovat, lijáky ustanou.

„Povodňová situace v Čechách by se měla postupně zlepšovat. O víkendu již žádné vydatné trvalé srážky nehrozí,“ uvedla včera meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Voda v zaplavených územích tak začne dnes pomalu klesat a lidé budou moci uklízet a sčítat škody.

Naopak ostražití by měli být lidé na Moravě. „Ze soboty na neděli bude vydatně pršet na Moravě a ve Slezsku, zejména ve východní části. Během noci ze soboty na neděli by mělo spadnout mezi 20 až 30 mm, ojediněle i 50 mm. Vzhledem k tomu, že nasycení v povodí je velké, tak se opět mohou zvedat hladiny řek,“ upozorňuje Honsová.

Český hydrometeorologický ústav k tomu přidal varování: předpokládá se vzestup hladiny řeky Moravy s kulminacemi při 3. stupni povodňové aktivity. Na tocích v povodí Odry se čeká 2. stupeň. Morava přitom hrozila již včera. „V některých místech se vylila z břehů, zatopila několik silnic a dostala se do části obce Dolní Morava,“ řekl dispečer Povodí Moravy.

Cestovat do vodou zalitých oblastí se nedoporučuje, na Frýdlantsku zůstávají uzavřené silnice, např. do Višňové je průjezdná jen jediná silnice přes provizorní most ve Vísce. Podobná situace panuje i v okolních obcích. V Raspenavě zůstává uzavřený most u obecního úřadu, hrozí, že ho podemele voda z rozvodněné říčky Smědá



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.