Počasí je jako v létě, jenže... Cekejte boží dopuštění! Bouřky, kroupy, povodně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Počasí je jako v létě, jenže... Cekejte boží dopuštění! Bouřky, kroupy, povodně!

Blesk udeřil do Petřína
Blesk udeřil do Petřína (ČTK – Magdaléna Straková)

Silné bouřky, smršť krup a extrémní nárazový vítr. To jsou vyhlídky na počasí až do začátku příštího týdne. Přestože přes den bude vždy krásně a teploty nepůjdou pod letních 25 stupňů, meteorologové varují, že večer co večer nastane boží dopuštění! Může za to právě horko.

Spadnout může až 30 litrů vody na metr čtvereční během pár minut, a přívalový déšť tak rozvodní malé toky a zřejmě zatopí níže položená místa. Nebezpečím těchto nárazových bouřek je především to, že je meteorologové nedovedou úplně přesně předvídat.

„My je můžeme na našich radarech rozpoznat maximálně několik hodin předtím, než udeří, ale nikdy do poslední chvíle nevíme, jestli se bouřka nepřesune třeba o padesát kilometrů dál,“ upozorňuje Dagmar Honsová z Meteopressu. A těchto bouřek z horka si opravdu užijeme! „Hrozí několik následujících dní, zejména pak v neděli. Přijdou také kroupy a silné nárazy větru,“ varují meteorologové.

Lidé si mají zajistit okna a dveře a schovat zahradní nábytek. Na víkend nemají plánovat ani dlouhé výlety.

Jak vznikají bouřky z horka?

✦  Horký a vlhký vzduch vystoupá až do výšky cca 10 000 m. V tamním mrazu se ale prudce ochlazuje a začíná se srážet.

✦  Náhlé bouřky z horka jsou velmi intenzivní, za minutu spadne extrémní množství vody.

✦  Proč je v jedné vesnici je vydatná bouřka a o pár kilometrů vedle nespadne ani kapka? Důvodem je různě zahřátý zemský povrch.

Blesk udeřil do Petřína

Úchvatná podívaná se naskytla pozorovatelům, kteří sledovali bouřku v noci na pátek. Nad Prahou totiž řádila smršť bohatá na blesky a jeden z nich uhodil i do rozhledny na Petříně. Ta je ale před blesky chráněná, nedošlo proto k žádnému poškození.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.