Zoufalí lidé: Už je to tu zase! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zoufalí lidé: Už je to tu zase!

Sotva se Raspenava na Liberecku vzpamatovala z loňských povodní, řeka Smědá se vylila znovu.
Sotva se Raspenava na Liberecku vzpamatovala z loňských povodní, řeka Smědá se vylila znovu. (Foto Aha! – Martin Pekárek, ČTK – Michal Petrášek, HZS Karlovarského kraje)

„To přeci nejde. Voda nás vyplavila loni a teď ji máme u domu zase,“ plakala včera Martina z Višňové na Frýdlantsku, z vesnice, která byla loni v srpnu nejvíce zasažena bleskovými povodněmi.

Od středečního večera v Jizerských horách, pod nimiž Višňová leží, lilo a lilo. „Spadlo 80 mm srážek, tedy 80 litrů na m², během 12 hodin,“ popsala situaci meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopresu. Česko pustoší tlaková níže Nemo.

Vytrvalé vydatné deště okamžitě zvedly hladiny řek. Nejhorší situace panuje právě na Liberecku, kde se rozvodnila Smědá a Jizera. Ve Višňové evakuovali ženy a děti, v osadě Víska zůstali jen muži. U Frýdlantu protrhla včera v deset dopoledne voda hráz rybníka.

„Vyvalená voda začala téci do domů,“ popsala mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová.S vodou bojují i v Plzeňském kraji a středních Čechách, kde musel být evakuován dětský tábor v Hutích na Příbramsku a voda vtrhla do domova seniorů v Hostomicích na Berounsku.

Situace se začne měnit k lepšímu dnes. „Srážky budou slábnout během rána a ustávat v průběhu dopoledne,“ předpověděla Honsová. V sobotu a neděli se přeháňky změní na ojedinělé.

Evakuace tábora: Děti se stěhovaly do tělocvičny

Do bezprostředního ohrožení se dostaly děti z tábora ve Lhotce na Rokycansku. Těsně po středeční půlnoci musel být za pomoci hasičů evakuován. „Po celodenním dešti, který ani v noci neustal, jsme co půl hodinu chodili kontrolovat Zbirožský potok.

Náš tábor je jím doslova obklíčený. V roce 2002 tu velká voda smetla chatky i stany,“ popisuje vedoucí tábora Tomáš Klokočník (37). Jak hladina výrazně stoupla, volali hasiče.

„Přijeli a hned nařídili evakuaci do školy v nedalekých Mlečicích, kde děti strávily noc,“ dodal Klokočník. Zatímco dospělí měli obavy, děti braly stěhování jako zážitek.

„Spaly jsme s kamarádkou v chatkách, najednou nás vzbudili, vzaly jsme si spacáky a teď spíme tady v tělocvičně. Bylo to jako dobrodružství,“ vypráví Karolínka Jišková (8).

Hana Soukupová naříká: Voda mi odnesla sestru do Polska

Voda se včera valila i na Frýdlant v Čechách. Stoupající hladinu si s hrůzou prohlížela důchodkyně Hana Soukupová, která při loňských ničivých povodních v Chrastavě a okolí přišla o sestru. Paní Machovou (†73) strhl silný proud v Heřmanicích přímo v jejím domě!

Hana Soukupová od té doby nemá klid a každý vytrvalejší déšť jí rodinné neštěstí znovu připomíná. „Bylo to hrozné. Nevíme přesně, jak se to stalo, ale zřejmě proud strhl kus baráku a vzal s sebou i sestru. Její tělo doplavalo až do Polska. Ona nestihla včas utéct, měla problémy s nohou,“ vzpomíná se smutkem v hlase.

„Z Polska jsme ji dostávali dva týdny. Pak jsme ji pohřbili tady ve Frýdlantě. Je to hrůza,“ dodává.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.