Dobrovolně bez domova: Svůj majetek si Němka vozí v kufru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Dobrovolně bez domova: Svůj majetek si Němka vozí v kufru!

Fotografie
Fotografie (internal)

V roce 1996 si sbalila kufr a vyrazila na cestu po Německu, která trvá dodnes. Heidemarie Schwermerová (69) z Lüneburgu nedaleko Dortmundu se vzdala peněz a říká, že jí vůbec nechybějí.

„Vše, co potřebuji, dostanu darem nebo výměnou,“ říká žena, která dokonce odmítla honorář za knižní vydání svého příběhu. Peníze poslala na charitu.

Jako učitelka a matka dvou dětí žila docela obyčejný život. Snažila se pomáhat lidem v nouzi, hlavně bezdomovcům. Založila pro ně středisko výměnného obchodu, kam přicházeli s věcmi, které našli, aby je vyměnili za něco potřebnějšího.

„A najednou jsem si uvědomila, že sama žiji obklopena věcmi, které vůbec nepotřebuji. A že musím změnit celý svůj život,“ říká Heidemarie.

V 55 letech vyrazila na cesty. Vše, co potřebuje, má v kufru, včetně mobilu a notebooku. Bydlí u lidí, kterým dříve sama pomáhala. Za nocleh poklidí a udělá drobné domácí práce.

Svou penzi rozdá chudým, až na drobné, které potřebuje na vlak. Jedinými dalšími penězi je 6000 korun, které má uloženy pro případ nemoci. A kdyby těžce onemocněla?

„Třeba rakovinou? Tak bych umřela, jsem na to připravena,“ říká Heidemarie.  „Mám dostatek jídla i šaty. A jsem zdravější. Doktora jsem za 15 let prakticky neviděla,“ dodává žena, která neví, co bude zítra, a ani se tím moc netrápí.

A netrápí se ani tím, že o ní jeden novinář napsal, že je naivní snílek. Je spokojená a žije jen dneškem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.