Další Češi bourali v Rakousku! Dálnice A9 se stává postrachem na cestách k Jadranu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Další Češi bourali v Rakousku! Dálnice A9 se stává postrachem na cestách k Jadranu!

Na místě zasahovali kromě hasičů i pracovníci Červeného kříže.
Na místě zasahovali kromě hasičů i pracovníci Červeného kříže. (bfvlb.steiermark.at)

Rakouská dálnice A9, umožňující tranzit přes Alpy v severojižním směru, je pro Čechy pořádně smolná. Po nehodě autobusu s 57 lidmi směřujícími do Chorvatska, havarovalo stejný den pozdě večer osobní auto se dvěma Čechy v protisměru.

Nehoda se stala u Triebenu v severním Štýrsku, když se dva známí vraceli z Chorvatska domů. Vůz vyjel z dálnice, narazil do betonových svodidel, převrátil se a zůstal ležet na střeše. Přitom utržil spolujezdec (66) vážná zranění hlavy a ruky, řidič vyvázl jen se zhmožděninami.

Oba byli převezeni na ošetření do univerzitní nemocnice v Kalwangu, vážněji zraněný si tam poleží. Kuriózní je ale pravděpodobná příčina nehody. Podle předběžného zjištění policie by jí prý mohl být záchvat kašle, který postihl řidiče natolik, že ztratil vládu nad vozidlem.

Jen o několik hodin dříve havaroval na stejné dálnici autobus s českými turisty směřujícími do Chorvatska. Řidiče zřejmě postihl chvilkový spánek. Autobus prorazil svodidla, sklouzl do příkopu a stovku metrů se příkopem sunul, až narazil do náspu a do stromů na něm.

„Patnáct osob bylo přijato do Všeobecné nemocnice Wagna, tři děti s neurčenou mírou zranění byly převezeny na oddělení dětské chirurgie ve Štýrském Hradci,“ uvedl Herbert Putz z oddílu záchranářů. Náhradní dopravou pak většina z cestujících pokračovala dále do Chorvatska.

Pozor na víkend!

První červencový víkend patří podle statistik za celý rok k nejrizikovějším třem dnům na českých silnicích. Od pátku odpoledne totiž vyrážejí desítky tisíc lidí na dovolenou.

„Budou ucpané hlavní tahy, provoz zhoustne zejména ve směru od severu na jih,“ říká dopravní expert Karel Poštát.

Jak přežít dlouhou cestu?

● Dělejte si přestávky každých 150 až 200 km.

● Pijte nejméně 0,5 litru vody každé 2 hodiny.

● Po 500 kilometrech změňte polohu sedačky.

● Pouštějte si optimistickou hudbu.

● Při náznaku únavy zastavte a zdřímněte si alespoň 20 minut.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.