Obžalovaní v kauze Studénka: Svalují vinu jeden na druhého! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Obžalovaní v kauze Studénka: Svalují vinu jeden na druhého!

Janu Buluškovi nehoda vzala obě nohy.
Janu Buluškovi nehoda vzala obě nohy. (Foto ČTK – Jaroslav Ožana, Mediafax)

V Ostravě včera pokračoval ostře sledovaný soud, který se zabývá případem železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku, při němž v srpnu 2008 zemřelo osm lidí a 95 dalších bylo zraněno.

Obžalováno je 10 lidí hlavně ze stavebních firem, a to z obecného ohrožení z nedbalosti, za což jim hrozí 3 až 10 let vězení. Včera před soudem jako první vypovídal  projektový manažer společnosti Bögl a Krýsl Oldřich Magnusek (52).

On stejně jako ostatní své pochybení popírá. Jednotliví obžalovaní ze dvou stavebních firem vinu neustále svalují jeden na druhého.

„Pád mostu ve Studénce zapříčinilo to, že nikdo nevzal v úvahu železniční dopravu s těžkými nákladními vagony. Celou podpěrnou konstrukci měli na starost lidé z Dopravních staveb Ostrava, ne naše firma a už vůbec ne já!“ řekl u soudu Magnusek.

Všichni obžalovaní se ale shodli na tom, že vinu mají i České dráhy, které nesnížily pod opravovaným mostem rychlost vlaků. Kdy soud skončí, ale zatím není jasné.

Chce znát pravdu...

Soudu se osobně účastní i Jan Bulušek (21), jehož nehoda připravila o obě nohy. S postižením se ale i díky pomoci spolužáků a širokého okolí rychle vyrovnal, chodí na protézách, odmaturoval a nyní studuje vysokou školu. Teď však chce znát pravdu a vidět viníky pykat.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.