Další letecké neštěstí v Rusku: 44 mrtvích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Další letecké neštěstí v Rusku: 44 mrtvích!

Hořící zbytky letadla zlověstně září do noci.
Hořící zbytky letadla zlověstně září do noci. (reuters, epa, ara)

Celkem 44 lidí zahynulo v noci na úterý při havárii letadla u Petrozavodsku na severovýchodě Ruska, osm cestujících bylo v kritickém stavu převezeno do nemocnice s drobnou nadějí na přežití.

Pilot strojem v husté mlze zavadil o vedení a vyřadil osvětlení přistávací plochy. V nastalé tmě se zřejmě pokusil nouzově usadit stroj na nedaleké silnici, kde se ale roztříštil na kusy.

Na konci běžného letu z Moskvy do karelského Petrozavodsku (cca 400 km od Petrohradu) osvítily horizont plameny šlehající ze zničeného letounu. Pilot při přistání za špatného počasí strhal elektrické vedení, takže přistávací dráha zcela zhasla. Pár chvil na to se Tupolev 134 s ohlušujícím rachotem rozbil o silnici jen kilometr od letiště, rozlomil se na kusy a začal hořet.

Trosky skončily jen několik metrů od činžáků nedalekého sídliště. Je k nevíře, že osm z 52 lidí na palubě to ohnivé peklo přežilo. Zranění, mezi nimiž je i matka se dvěma malými dětmi z východoruského Sachalinu, teď bojují v nemocnicích o život. Mezi šťastlivci je i 9letý chlapec Anton a jeho 14letá sestra.

Na seznamu obětí jsou čtyři cizinci – Švéd, Nizozemec a dva Ukrajinci. V jediném okamžiku zahynulo skoro celé vedení ruské firmy Gidropress, výrobce systémů pro jaderné reaktory, které letělo na konferenci o jaderném strojírenství. Zahynul i ruský fotbalový rozhodčí Vladimir Pettaj, který se teprve loni stal mezinárodním sudím FIFA.

Za pravděpodobnou příčinu nehody označují odborníci chybu pilota v husté mlze. Neštěstí je tudíž velmi podobné tomu, při kterém loni 10. dubna havaroval u Smolenska polský prezidentský speciál. V troskách tehdy zahynulo 96 osob, včetně polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Tato i další nehody tupolevů si za posledních 10 let vyžádaly životy 975 lidí.



Přečtěte si
kajri
22. 6. 2011 • 13:14

mrtvích

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.