Tragédie v Německu: Shořela vzducholoď! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragédie v Německu: Shořela vzducholoď!

Tady už stroj s hořícími motory prudce stoupá.
Tady už stroj s hořícími motory prudce stoupá. (ČTK/AP, EPA)

Měl to být obyčejný reklamní let vzducholodí. Kromě pilota se ho účastnili dva reportéři německé televize RTL a fotograf deníku Bild. Krátce před přistáním na letišti Reichelsheim nedaleko Frankfurtu nad Mohanem se ale let gumárenské společnosti Goodyear změnil v drama...

Pouhé dva metry dělily vzducholoď od bezpečného dosednutí na zem, když vtom v půl deváté večer pilot zvolal směrem k cestujícím: „Hoří nám motory, spadneme!“

Reportéři neváhali a z hořícího plavidla vyskákali na zem. Vzducholoď se v tom momentě (zřejmě vinou odlehčení gondoly) prudce vznesla do výšky 50 metrů, kde vzplála jako fakule. Australský pilot Mike (†42) bohužel zůstal na palubě a uhořel. Jeho zoufalý křik prý byl slyšet až na letiště. Ohořelé trosky posléze dopadly na nedalekou louku.

Případ připomněl mnohem horší tragédii rovněž německé vzducholodi Hindenburg, která v květnu 1937 přeletěla Atlantik a také vzplála těsně před přistáním. Tenkrát ovšem zahynulo 35 lidí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.