Tady zemřel český voják: Roztrhala ho bomba! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tady zemřel český voják: Roztrhala ho bomba!

V těchto místech u vojenské základny u afghánského Vardaku vybouchla včera mina. Připravila o život českého rotmistra..
V těchto místech u vojenské základny u afghánského Vardaku vybouchla včera mina. Připravila o život českého rotmistra.. (Foto Aha! – Petr Novotný, ara)

V Afghánistánu, tisíce kilometrů od domova, zemřel včera ráno český rotmistr R. V. (†31).

S autem najel na podomácku vyrobenou minu. Při výbuchu zahynul také afghánský tlumočník. Další dva čeští vojáci byli zraněni.

„V rámci plnění operačního úkolu najelo vozidlo IVECO na výbušné zařízení,“ uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Zranění příslušníci 2. jednotky výcvikového a poradního týmu, rotmistr I. V. (43) a podplukovník M. K. (44), byli po ošetření převezeni na nejbližší vojenskou základnu Carwil a později na mezinárodní základnu v Lógaru.

„Rodiny vojáků byly vyrozuměny. Generál Vlastimil Picek vydal rozkaz k zabezpečení převozu raněných vojáků a ostatků zemřelého vojáka,“ doplnila Růžičková. Tělo padlého rotmistra by do Česka mělo být převezeno do konce týdne.

Každý den tu jde o život

Na základně Vardak v hornaté oblasti je v tuto chvíli 53 Čechů, kteří tam byli odveleni 16. prosince. Místo, kde za žold až 152 tisíc korun měsíčně působí i naši vojáci, patří mezi nejnebezpečnější v zemi.

Tamní vesnicí Salar vede hlavní zásobovací cesta. Právě proto bývá častým terčem útočníků. Povstalci tu občas vedou střelbu vším, co je zrovna po ruce. Vesnice se polohou k odstřelování »nabízí«.

Další nebezpečím je častý výskyt nástražných výbušných systémů. A jeden z nich se stal včera i osudným českému vojákovi…

Další české oběti války v Afghánistánu

➤ 4. května 2007 – Na vojáka se sesula lavina kamení a bahna. Dva další vojáci byli těžce zraněni.

➤ 17. března 2008 – Příslušníka speciální jednotky vojenské policie zabil na jihu Afghánistánu sebevražedný atentátník. Dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce, zahynuli i dva Dánové.

➤ 30. dubna 2008 – V provincii Lógar přišel o život český voják poté, co terénním vozem najel na nastraženou nálož. Při neštěstí se zranili i čtyři jeho kolegové z prostějovského průzkumného praporu.



Přečtěte si
lipno
2. 6. 2011 • 07:55

Kdyby seděl doma na zadku a za peníze nebyl tam, co ho nechějí, mohl žít, já ho tam neposlal!

macamoto
1. 6. 2011 • 18:16

Je to smutný...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.