Papež Jan Pavel II.: Konečně ho blahořečili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Papež Jan Pavel II.: Konečně ho blahořečili!

Jan Pavel II.
Jan Pavel II. (ČTK, ara)

Zesnulý papež polského původu Jan Pavel II. (†84) byl včera prohlášen za blahoslaveného, což je obvykle předstupněm ke svatořečení.  Mši sloužil jeho nástupce papež Benedikt XVI. (84) před zraky statisíců poutníků.

„Od nynějška bude blahoslaveným nazýván papež Jan Pavel II.,“ prohlásil Benedikt XVI. a teprve 6 let po jeho smrti otevřel dveře ke svatořečení. K tomu je potřeba prokázat zázrak. A jedním z nich má být vyléčení francouzské jeptišky Marie SimonPierre z Parkinsonovy choroby poté, co se v roce 2006 celý klášter modlil za »zásah shůry« papeže Jana Pavla II.

Je ale otázkou, jestli se dočká přídomku »svatý« v dohledné době. Jan Pavel II. byl tak trochu rekordmanem: během 26 let ve funkci blahořečil 1340 lidí a svatořečil 483 lidí. Benedikt XVI. je střízlivější. I na blahořečení Jana Pavla II. počkal několik let, ačkoliv se toho věřící dožadovali, jakmile polský papež zemřel.

Polská média navíc jízlivě komentují fakt, že horlivý bojovník proti totalitě byl blahořečen zrovna 1. máje, tedy na komunistický Svátek práce.

Nešťastná náhoda včera trochu poznamenala radostnou událost: při bohoslužbě zemřel na infarkt osmdesátiletý kardinál.

Přijely statisíce lidí!

Na bohoslužbu se doma dívaly miliony lidí po celém světě, milionový zástup se pak vydal přímo k Vatikánu. Nejvíce vyrazilo Poláků. „Byli jsme na pohřbu a jednoduše jsme tu museli být zase, abychom viděli, jak je blahoslaven,“ sdělil Janusz Skibiński, který musel do Říma jet 29 hodin autem.

Na duchovní akci roku přišly i stovky světových politiků, které vítal kontroverzní italský premiér Silvio Berlusconi. Českou delegaci tvořil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a arcibiskupové Dominik Duka a Jan Graubner.

Aha! Víte, že..

● Celkově už bylo svatořečeno 78 papežů, blahořečeno pak 10 včetně Jana Pavla II. Dohromady tak bylo svatořečeno či blahořečeno 32 procent papežů v historii církve.

● Blahoslavený papež Jan Pavel II. bude oslavován každý rok 22. října v Římě a ve svém rodném Polsku.



Autor:  vr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.