Praha: Válečný stav! Metropoli hrozí teroristické útoky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Praha: Válečný stav! Metropoli hrozí teroristické útoky

Policisté se samopaly hlídali také Václavské náměstí.
Policisté se samopaly hlídali také Václavské náměstí. (Aha!: Josef MAŠEK, ČTK)

PRAHA – Teroristé chtějí zabíjet v Praze! Česká republika dostala vážné varování před zákeřným útokem. Cílem atentátníků se podle zpravodajských služeb měla stát Praha. „Takhle vážné varování jsme ještě nikdy nedostali,“ informoval veřejnost o situaci ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

  • V ulicích jsou stovky policistů se samopaly
  • Tajní agenti v pohotovosti
  • Langer: Takhle vážné to nikdy nebylo!

Ještě v noci z pátku na sobotu mimořádně zasedala vláda. Krátce po jednání ministrů pak vyrazily stovky policistů se samopaly a tajných agentů do ulic. Podle informací zpravodajských služeb měl mít připravovaný útok na Prahu spojitost s právě probíhajícím židovským svátkem Roš hašana. Proto jsou střeženy především židovské synagogy. Útok měl být proveden na místa, která obvykle nejsou ostře hlídána…

Jak to probíhalo?

PÁTEK
22.00 – Premiér Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer dostávají informaci od tajných služeb, že České republice, konkrétně Praze, hrozí teroristický útok.
22.30 – Postupně jsou svoláváni všichni členové vlády na mimořádné zasedání.
23.15 – Zasedá vláda. Rozhoduje se o zpřísnění bezpečnostní situace v Praze.

SOBOTA
00.30 – O situaci premiér Mirek Topolánek informuje prezidenta Václava Klause. Vzápětí dostává zprávu také pražský primátor Pavel Bém, předseda Senátu Přemysl Sobotka a šéf Sněmovny Miloslav Vlček.
02.00 – Policisté ze Speciální pořádkové jednotky jsou v pohotovosti a postupně jsou rozmisťováni na strategická místa v historickém centru Prahy. Všichni jsou vyzbrojeni samopaly s ostrými náboji.
10.00 – Ministr vnitra Ivan Langer oznamuje, že Česká republika nikdy nečelila tak vážné hrozbě teroristického útoku jako nyní. „Je to poprvé, kdy Česká republika čelí tak konkrétní hrozbě, tak konkrétnímu riziku teroristického činu. Je to poprvé, kdy se musíme s tímto faktem smířit a být na něj připraveni,“ oznámil Langer.
10.30 – Zdroj nedělníku Aha! uvedl, že v plné pohotovosti je i armáda. „Je to jako válečný stav, jako příprava na válku, nikdo neví, jestli nebezpečí pomine,“ uvedl zdroj.
11.00 – V Praze narůstá nejistota. Řada občanů raději cestuje povrchovou dopravou a vyhýbá se metru, které má být mezi ohroženými cíly.
11.30 – Podle policejního prezidenta Vladislava Husáka patří mezi možné cíle teroristů i hypermarkety a velké sportovní či kulturní akce.
12.00 – Objevuje se informace, že plánované útoky teroristů mají spojitost se sobotním a nedělním židovským svátkem Roš hašana. Tím Židé oslavují příchod roku 5767 (podle židovského kalendáře). Policisté se samopaly stojí před synagogami. Ostře střežené je ale také letiště v Ruzyni.
13.30 – Anonym oznamuje, že v pražském Nuselském mostě je uložena bomba. Výhrůžka se ukazuje jako planá.
14.30 – Situace v Praze prý souvisí s Norskem, kde byli zatčeni teroristé při přípravách atentátu na velvyslanectví USA a Izraele.
15.00 – Policisté se samopaly se stávají »raritou« pro turisty. Za největší nebezpečí jsou považovány zaparkované automobily a sebevražední atentátníci. Vozy v okolí ohrožených objektů jsou opakovaně kontrolovány.

Prahu střeží muži se samopaly.

Jedná se o policisty ze Speciální pořádkové jednotky (SPJ). Ti jsou vyškoleni například na zákroky proti agresivním demonstrantům, fotbalovým fanouškům a do terénu jsou nasazováni při mimořádných událostech. Jejich kompletní výzbroj váží 18 kilogramů.

Usáma je mrtvý?

PAŘÍŽ – Usáma bin Ládin údajně zemřel. Tvrdí to ve včerejším vydání francouzský regionální deník L‘Est Républicain. Odvolává se přitom na zprávu francouzské tajné služby. Ládin měl údajně zemřít v Pákistánu na těžkou formu tyfu. Vzhledem k izolaci od okolního světa se k němu nemohli dostat lékaři. Zpráva o Ládinově smrti se měla dostat do rukou prezidenta Francie Jacquese Chiraca. Ten to však včera důrazně popřel.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.