Včera byl nejchladnější dubnový den: Sníh je zpátky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Včera byl nejchladnější dubnový den: Sníh je zpátky!

Fotografie
Fotografie (internal)

Česko včera prožilo nejchladnější dubnový den. Hory dokonce zasypal sníh. V Krkonoších napadlo sedm centimetrů sněhu, třícentimetrová přikrývka přibyla také v Jizerských, Orlických a Krušných horách, tenká vrstva sněhu napadla i v Jeseníkách a na Šumavě.

Před týdnem přitom ukazovala rtuť teploměru teplotu 25 °C. „Zažíváme teplotní extrémy. Minulý čtvrtek byly teploty letní, nyní sněží uprostřed dubna.

Současné chladné počasí způsobuje studený a vlhký vzduch, který na naše území proniká ze severozápadu,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Sníh se ráno snášel i v Pardubicích, Liberci nebo Karlových Varech, vločky létaly vzduchem dokonce i v západních částech Prahy. Teploty v horách se stále pohybují kolem nuly a sněží.

Vleky se však již znovu nerozjedou. Lyžařská sezona na českých horách již definitivně skončila. Současné počasí majitele penzionů a restaurací netěší. Odrazuje totiž milovníky cyklistiky, kteří do hor začali proudit v minulých teplých dnech.

Sněžit bude celý týden

Na horách budou hrozit sněhové přeháňky až do konce týdne. Teploty však mohou postupně růst. Dnes očekávejte oblačno až zataženo, na většině území přeháňky, v horách sněhové.

Rtuť teploměru se bude pohybovat mezi 6 až 10 stupni. Na hřebenech může napadnout až 10 centimetrů nového sněhu.

Zítra se o dva stupně oteplí. V sobotu naměříme až 14 stupňů, na horách však stále hrozí sněhové přeháňky. V neděli se obloha projasní a nejvyšší denní teploty stoupnou k 16 stupňů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.