Bikerka Hanka Doležalová: Jeden osudný pád a... Skončila na vozíčku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Bikerka Hanka Doležalová: Jeden osudný pád a... Skončila na vozíčku!

Hanka se navzdory neštěstí pořád usmívá.
Hanka se navzdory neštěstí pořád usmívá. (internet pomáhá, facebook)

Hanka Doležalová (22) z Vrchlabí patřila mezi naše nejlepší bikerky. Vyhrávala závody a studovala vysokou školu. Pak přišel fatální pád a s ním vážný úraz páteře. Od loňského července je mladá žena ochrnutá od hrudníku dolů a odkázaná na invalidní vozík. Jako pravá sportovkyně se ale se životem hodlá porvat!

Hančin osudný závod se jel loni v červenci v Portugalsku, dokonce šlo o mistrovství světa v orientačních závodech horských kol.

„Vyjela jsem v mírné zatáčce z kamenité cesty, vedle které byl hluboký příkop. Saltem jsem přelétla přes řídítka a dopadla na zem. Když jsem se chtěla zvednout, nešlo to. Odešly mi nohy, mohla jsem hýbat jen rukama, strašně špatně se mi dýchalo.

Necítila jsem vůbec nic od hrudníku dolů,“ popsala první pocity po děsivé nehodě Hanka, kterou vrtulník s proraženou plící a rozlámaným obratlem okamžitě přepravil do nemocnice.

Tam ihned podstoupila náročnou operaci.O týden později měla slavit své 22. narozeniny, místo toho ji letecky převáželi na spinální jednotku do pražské nemocnice v Motole. Odtud později putovala do rehabilitačního ústavu v Kladrubech, kde se pět měsíců učila zvládat základní dovednosti a připravit se na návrat do běžného života. Na vozíčku ovšem...

Hanka se i tak rozhodla se svým postižením bojovat a být co nejméně závislá na svém okolí. Hodně plave, posiluje a v plánu má i jízdu na koni. Už brzy se také vrátí domů do Vrchlabí, kde má ale velký problém, protože její rodiče bydlí ve čtvrtém patře bez výtahu.

Ona sama má malý nájemní byt v přízemí, který ale není zcela uzpůsobený pro vozíčkáře. „Třeba postel mám podloženou dřevěnými hranoly do výše sedačky vozíku. Bez nich bych se na ni těžko přesunula,“ říká.

Byt potřebuje pár stavebních úprav, ty ale budou něco stát a peněz se Hance nedostává. „Zatím nemám spočítaný invalidní důchod ani sociální příspěvky,“ vysvětlila Hanka, která ví, že i na vozíčku se dá žít.Jen to stojí opravdu velké úsilí....

Pomůžete Hance?

Pomoci Hance můžete odesláním libovolné finanční částky na sbírkový účet Konta BARIÉRY 17 111 444/5500 s variabilním symbolem 11 11 13.

Více na www.internetpomaha.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.