Případ »Anička« policie uzavře: Další pachatel už není! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Případ »Anička« policie uzavře: Další pachatel už není!

Jeden z ministrantů zapaluje za Aničku svíčku.
Jeden z ministrantů zapaluje za Aničku svíčku. (Aha! – Petr Novotný, Karel Kopáč)

Ukončení případu Aničky Janatkové (†9) se blíží. Z jejího znásilnění a vraždy byl obviněn Otakar Tomek (†41), který spáchal ve vazební cele pankrácké věznice sebevraždu. Podle policie všechny stopy vedou k tomuto muži. Nikoho jiného kriminalisté nepodezírají.

Vyšetřování tak spěje ke svému konci. „Ještě čekáme na výsledky expertiz i na výsledky soudní pitvy obviněného,“ řekla včera Aha! policejní mluvčí Andrea Zoulová. Policie by je prý měla dostat v nejbližších dnech.

Jakmile znalci posudky předají, podá policie návrh na zastavení trestního stíhání, protože obviněný zemřel. „Případ skončí až pravomocným rozhodnutím státního zástupce,“ řekl MF Dnes šéf vyšetřovacího týmu Josef Mareš.

Mareš zároveň připustil, že i když naděje byla malá, do poslední chvíle doufal, že dívka žije. „Anička byla takový případ, že si naději zasloužila. Pořád jsme doufali, že žije, že to byl třeba únos,“ uvedl Mareš.

Připustil, že se ve vyšetřování vraždy Aničky dostali kriminalisté tak daleko i díky tzv. »špehovacímu« zákonu, neboť získali informace o telefonních hovorech, esemeskách a emailech. Právě tento zákon Ústavní soud nedávno zrušil.

„Mohli jsme prověřit pohyb osob, které se v minulosti dopustily podobných trestných činů, nebo osob, které měly ten den vycházku z psychiatrické léčebny. Mohli jsme zmapovat pohyb obviněného a logicky i samotné Aničky. Mohli jsme také rychleji vyloučit verzi, že ji někdo telefonicky nebo emailem vylákal na schůzku,“ objasnil Mareš.

Bez výsledků pitvy obviněného zůstává zatím otevřeno i vyšetřování smrti Otakara Tomka. Mareš jeho sebevraždu nikomu nevyčítá. „Myslím, že pokud člověk chce spáchat sebevraždu, tak ji spáchá. Pokud bych to vnímal jako chybu, pak nikoliv vězeňské služby, ale celého systému,“ dodal kriminalista.



Přečtěte si
ixtlil
13. 4. 2011 • 20:31

že manželé Janatkovi mohli sjednat na dovedení dívky do školy a její přivedení ze školy např. studentku , a stálo by je to Kč 200 čistá ruka denně , tedy asi 4000 = 5000 měsíčně , a mohla být tak doprovázena až do páté třídy do prázdin a stálo by je to asi 80000 - 100000 . Dnes je problém sehnat jakoukoliv brigádu a jak šašek ve vládě leoš heger překazil chození do plasmy každý týden, tak těm dívkám ty peníze krutě chybí. Takže by tuhle brigádu rády vzaly. Ty dvě hodiny by to zabralo denně a za sto na hodinu čistého by to nebyla špatná brigáda. Navíc by musila ta dívka studentka dodržovat smluvní podmínky a jezdit tramvají do školy z Nad Trójou do Hercovky a to samé zpět , žádné chození z cípu Pod Písečnou , tudíž by nehrozil atak , ulice Na Šutce a Pod Kynclovkou a u stanice u Hercovka je poměrně bezpečná , jízda tramvají rovněž. Jedině snad těch 251 m od st. Nad Trójou k vrátkům Janatkových . Moc bych si přál , aby tu Anička byla .

simeonsimeonovic
9. 4. 2011 • 08:20

Je to dost hustej případ a holka si vytrpěla. Rodiče si teď ale díky svojí blbosti budou do smrti drbat hlavu. Proč dvůli svojí blbosti? Protože pustit holku ze školy sammotnou tudy, kudy chodila, to udělají jenom rodiče sobci. Navíc penězma si mohli tapetovat, proč, když byli vytížený si nezaplatili paní na hlídaní?, jako to rodiny, které jsou za vodou dělají? Jo, pane Janatko, užívejte si svých milionů, stačilo pár korun na ochranu vaší holčičky a radoval byste se s ní až do stáří.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.