Slepý hradní kurýr Jan Říha: Pracuje pro prezidenta, ale nikdy ho neviděl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Slepý hradní kurýr Jan Říha: Pracuje pro prezidenta, ale nikdy ho neviděl

Jan Říha pod prezidentskou kanceláří.
Jan Říha pod prezidentskou kanceláří. (Aha! – Karel Kopáč)

Jan Říha (34) sice prezidenta Václava Klause (69) na vlastní oči nikdy neviděl, ale zaručeně ho pozná podle hlasu. „Vždy mě pozdraví jako první,“ říká slepý vrchní kurýr Kanceláře prezidenta republiky.

Na starosti má roznos pošty do všech kanceláří. A občas to je pěkná fuška. „Spočítal jsem, že když toho je hodně, naběhám i 3300 schodů denně,“ potvrzuje Říha, kterého zrak opustil už útlém v dětství. Naštěstí je na tom dobře s fyzickou kondicí, díky níž už zdolal velehory Mont Blanc, Kilimandžáro a chystá se na Gerlachovský štít.Každoročně si navíc vylepšuje osobní rekord na Pražském maratonu.

Na chodbách, které zná lépe než vlastní boty, se s prezidentem potká jen občas. „Obvykle se pozdravíme, a pokud prohodíme pár slov, jsou spíše zdvořilostní. Asi jako všude v práci, když míjíte nadřízeného,“ říká kurýr.

Jen jednou s prezidentem klábosil více. Bylo to po jednom z horolezeckých úspěchů nevidomého sportovce, kdy si ho Klaus pozval do pracovny. „Zeptal se, jak vše proběhlo, a pogratuloval mi,“ poznamenal Říha.

Na Hrad mu nepomohla žádná protekce, na místo ale nemusel dlouho čekat. „Do té doby jsem pracoval jako pomocný dělník, pak jsem ale o zaměstnání přišel. Rozhodl jsem se, že napíšu na Pražský hrad a požádám o práci. Vyšlo to,“ zavzpomínal si na počátek své hradní kariéry před 11 lety.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.