Vážně nemocná Iva Kordová: Žije beze střev! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vážně nemocná Iva Kordová: Žije beze střev!

Paní Kordová potřebuje k životu tuto infuzní pumpu.
Paní Kordová potřebuje k životu tuto infuzní pumpu. (Aha! – Daniel Černovský)

Život se může změnit ze vteřiny na vteřinu a člověk má jen málo šancí to změnit. Své o tom ví i Iva Kordová (62), která před sedmi lety vážně onemocněla.

Na to, co způsobuje její problémy, lékaři přišli až po dvou letech, kdy už však bylo pozdě. A tak dříve velmi činorodá žena je dnes téměř beze střev, závislá na umělé výživě a čeká na transplantaci hned dvou orgánů. Kvůli její nemoci ji navíc před rokem opustil manžel a její rodina se zcela rozpadla.

Před lety paní Iva téměř všechen čas věnovala práci, ve které trávila i dvanáct hodin denně, a i jinak žila velmi aktivně. Když onemocněla, trvalo celé dva roky, než přístroj odhalil, že má na střevě absces (hnisavý váček), který způsobil chronický zánět. Než ho lékaři odstranili, tlusté střevo prasklo a pro paní Ivu začal doslova zlý sen.

„Půl roku jsem ležela v pražském IKEMu s otevřenou břišní dutinou. Prodělala jsem 6 náročných operací. Dospělý člověk má asi pět metrů tenkého střeva, mně zbylo funkčních jen dvacet centimetrů...“ popisuje útrapy paní Iva, která přišla i o břišní svaly a břicho jí kryje jen vrstva kůže, kterou lékař vzal z jejího stehna.

„Po šesté operaci mě nemohli probudit, takže mě uvedli do umělého spánku a nasadili umělou výživu. Následovalo dočasné ochrnutí všech končetin, které ale dodnes zanechalo následky,“ vypráví. Na umělé výživě je kvůli absenci střev závislá stále. „Infuze si aplikuji šestnáct hodin denně. Sice mě živí, ale zároveň ničí játra a způsobily mi těžkou osteoporózu,“ vypráví.

Nemoc paní Ivě nedovolí pohybovat se jinde než mezi bytem a nemocnicí. I běžná doprava k lékaři je pro ni ale obrovský problém. „Žádala jsem o příspěvek na individuální dopravu, protože nemám auto, ale nebyl mi přiznán. Odvolala jsem se. Komplex mých postižení nespadá do žádné z osmi kategorií ve vyhlášce. Kdybych měla amputovanou končetinu, tak příspěvek dostanu. Nikoho ale už nezajímá, že následky pooperačního ochrnutí jsou u mě téměř stejné,“ zlobí se.

Její jedinou nadějí je transplantace. „Potřebovala bych najednou střeva i játra, a to je problém. U nás tato transplantace ještě nikdy nebyla provedena,“ dodává paní Iva a i přes všechny útrapy z ní tryská velká energie.

ŽIVOT BEZ STŘEVA POMÁHÁ

Život bez střeva je občanské sdružení, které vzniklo s cílem informovat veřejnost a pomáhat v nelehké životní situaci pacientům, u kterých byly diagnostikovány nemoci související s  nedostatečnou základní funkcí střeva a kteří jsou závislí na umělé výživě. Více na www.zivotbezstreva.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.