Kryštofa (23) našli pod mostem s přeraženou páteří: A on neví, co se stalo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kryštofa (23) našli pod mostem s přeraženou páteří: A on neví, co se stalo!

Kryštof po úrazu skončil na vozíčku. Jak k osudovému zranění došlo, neví.
Kryštof po úrazu skončil na vozíčku. Jak k osudovému zranění došlo, neví. (pro Aha! – Jan Šilpoch)

Tu noc se vracel z koncertu své rockové kapely. Domů už ale nedošel.

Pamatuje si jen na tmu a kruté probuzení v nemocnici, kde mu lékaři řekli, že má přeraženou páteř a už nikdy nebude chodit... Kryštof Petele (23) sebral všechny síly a snaží se vrátit do normálního života.

Do října loňského roku měl vše, co může mladý člověk mít. Studoval vysokou školu, hrál na kytaru ve své kapele a dařilo se mu i v golfu. Tu osudovou noc se mu ale obrátil život naruby.

Pěšky vyrazil domů, probral se až v nemocnici. Jak a proč spadl z mostu, dodnes ani netuší! „První, co jsem slyšel, bylo, že mě našli pod mostem a mám zlomený obratel a přerušenou míchu. Někdo mě mohl strčit, bohužel si po pádu nic nepamatuji. Lékaři mi dávali jen tu naději, že s rukama možná budu hýbat, ale s nohama ne...“ vypráví Kryštof.

První chvíle po zjištění pravdy byly nesmírně těžké. Jen díky milujícím rodičům, kamarádům a přítelkyni se mladík rozhodl s osudem poprat. „Už čtyři měsíce jsem na spinální jednotce nemocnice v Liberci, kde rehabilituji a snažím se rozhýbat ruce. Musím se naučit ty nejzákladnější věci, jako je se sám najíst, otevřít si dveře, zvednout se na loktech nebo jezdit na vozíku,“ vysvětluje Kryštof, který chce zpět svůj dřívější život. „Chci dokončit školu a vrátit se do práce, kde na mě čekají. Moc si také přeji nebýt na nikom závislý, pořídit si bezbariérové bydlení a jednou se vrátit i k muzice,“ doufá mladík.

Kryštof teď potřebuje kvalitní a lehký vozík, protože ten, co má teď, je z nemocnice půjčený »erár«. Konto Bariéry pomocí unikátního projektu »Český internet pomáhá« pořádá pro Kryštofa sbírku. Ještě je potřeba sehnat 60 tisíc korun...



Přečtěte si
bobou
26. 3. 2011 • 07:49

případě nechci zlehčovat úraz tohoto mladíka. Proč spadl z mostu, jak se mu to stalo ap.? Ale není něco shnilého v tomto státě českém? Každý, kdo potřebuje něco nadstandartního tak o to žádá přes média? Spoléhá na solidaritu lidí, co je kdo ochoten přispět. Neměla by tyto věci náhodou řešit pojišťovna? Od čeho ji vlastně máme? Je snad zaopatřovací ústav pouze pro svůj vrcholový menegment? Aby oni měli vysoké platy, tak se prostě neproplácí takové samozřejmosti, jako je např. odlehčený vozík aj.? Další co mě zaráží je cena toho vozíku. Kolik ve skutečnosti stojí, když dotyčnému ještě chybí 60 000 Kč? Neměl by se tímto již konečně někdo zabývat? Vždyť lidí kteří jsou odkázáni na pomoc druhých je bohužel stále více!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.