Ústavní soud rozhodl, že vládní úspory jsou protiústavní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ústavní soud rozhodl, že vládní úspory jsou protiústavní!

Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský předčítá verdikt.
Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský předčítá verdikt.  (ČTK)

Jak to celé začalo? Do vyhřátých měkkých křesel loni zasedli ministři vlády Petra Nečase (ODS) a s »pozadím« v teple začali lidem zlatými pery škrtat sociální výhody, které mnohé držely nad vodou.

Pánové se báli, že jim to u levice neprojde, a tak opatření bleskově odhlasovali v tzv. stavu legislativní nouze. A ČSSD si stěžovala u soudu…

Ústavní soud včera zrychlené hlasování, kdy pravice ještě před novými senátními volbami využila převahy v horní komoře, zrušil. Neznamená to ale, že soudci jsou na straně obyčejných lidí. Zrušení totiž začne platit až od 1. ledna roku 2012, tedy za téměř devět měsíců. Kdyby se prý škrty zrušily hned, mělo by to »negativní důsledky«.

Do té doby si vláda v klidu se škrty poradí, zatímco ony budou vesele platit dál. Jak to udělá? I kdyby reformy levicový Senát nepustil dál, může je prosadit Sněmovna s pomocí prezidenta Václava Klause – ten škrtá také tuze rád.

Co na to vláda? „Respektuji rozhodnutí soudu. Vláda ale jinak nemohla,“ ozvala se předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Stejně reagoval i stvořitel reforem, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Pozitivem je, že soud udělal jen rozhodnutí k procesu, nikoliv k podstatě reforem,“ dodal pak ministr dopravy Vít Bárta (VV).

A premiér Petr Nečas (ODS) potvrdil, že se vláda pokusí škrty prosadit podruhé. „Po analýze přijmeme legislativní kroky tak, aby nebyl zvýšen schodek veřejných financí,“ prohlásil.

Jako navrhovatel žaloby se na »pravičáky« zlomyslně šklebil lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

Tohle všechno zůstává! Kdo tím (u)trpí?

Státní zaměstnanci

Kromě učitelů a lékařů se státní zaměstnanci dočkali desetiprocentního snížení platů. Navíc dani podléhají dříve nedotknutelné příspěvky pro vojáky.

Lidé bez práce

Pokud jste vedeni na úřadu práce a čekáte na plnohodnotnou nabídku zaměstnání, v tomto období si k dávkám nemůžete přivydělávat drobnou činností.

Kdo dá výpověď sám, dostává od úřadu práce jen pětačtyřicet procent původní mzdy – dříve to bylo šedesát procent.

Když při odchodu ze zaměstnání dostanete odstupné, zpravidla na několik měsíců, po tu samou dobu vám úřad práce už nemůže vyplácet podporu.

Sociálně slabší

Rodiny, které mají hluboko do kapsy, si už nemohou říci o příplatek na bydlení a některé další. Sice dostanou příplatek v hmotné nouzi, ten je ale nižší, a měsíčně tak dostávají o stovky korun méně než loni.

Maminky

Porodné se nově vyplácí jen na první dítě, nikoli na každý přírůstek do rodiny. Výše porodného zůstala na 13 tisících korun, u »vícerčat« na každé připadne 9500 korun.

Dříve rodiče na podpoře dostávali 7600 korun po 21 měsíců a pak 3800 měsíčně do čtyř let dítěte. Nyní je to ale 7600 jen po dobu 9 měsíců a po zbytek času pak 3800 korun.

Rodiče se musejí rozhodnout, zda chtějí tříletou, nebo čtyřletou rodičovskou dovolenou už do konce 9. měsíce života dítěte (dříve to bylo do 21. měsíce). Nestihneli se matka rozhodnout, automaticky dostane čtyřletou a méně výhodnou variantu.

Postižení

Lidé s nejnižším stupněm postižení dostávají příspěvek pouhých 800 korun měsíčně. Před škrty to bylo 2000 korun!

Všichni

Měsíční sleva na dani se sníží o stovku. Stát chce peníze vybrané navíc použít na protipovodňová opatření a odstraňování již vzniklých škod.

Státní příspěvek na stavební spoření se daní padesáti procenty. Maximální výše podpory se navíc snížila z 4500 korun respektive 3000 korun na 2000 korun.

Nyní na nemocného zaměstnance platí firma či obecně zaměstnavatel tři týdny náhrad za nemoc, dříve to byly pouhé dva.

Úroky z vkladů a úroky z bonusů budou zdaněny patnácti procenty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.