První české slůně! Je to kluk! Váha 78 kg... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

První české slůně! Je to kluk! Váha 78 kg...

Sloní novorozeně vážilo 78 kilo.
Sloní novorozeně vážilo 78 kilo. (Pro Aha! – Pavel Vlček)

Poprvé v historii se v Česku narodilo živé slůně. Radují se ošetřovatelé v ostravské zoo.

Dlouho očekávaný přírůstek přišel na svět po téměř dvouleté březosti čtrnáctileté matky Vishesh včera časně ráno. A je to kluk. Sloní miminko váží »jen« 78 kilo.

Samotný porod byl bleskový a bez komplikací. Plodová voda odešla z těla matky ve 3.13, ve 3.18 už bylo slůně na světě. Drama nastalo až poté, když matka začala na mládě lehce útočit. „Počítali jsme s tím, je to poměrně běžné i v přírodě,“ říká mluvčí zoo Stanislav Derlich.

Pro tento případ byla ve výběhu s Vishesh samice Suseela (50). Při porodu měla »asistovat« a případně chránit mládě před vlastní matkou. Jenže tento i v přírodě osvědčený »tetičkovskoochranářský« postup v Ostravě selhal. I Suseela se začala ke slůněti chovat agresivně. Ošetřovatelé ji proto rychle oddělili.

„Mládě bylo pak pomocí speciálního kovového hrabla odtaženo za bariéru. Samici ošetřovatelé podali utišující prostředek a mládě s ní přes bariéru postupně seznamovali,“ popisuje akci Derlich.

Zhruba po hodině se novopečená máma uklidnila, a tak se k ní novorozeně mohlo vrátit. „Je to postup osvědčený v jiných zoologických zahradách,“ dodává mluvčí. Tím ale lidská péče o mládě neskončila. „Ošetřovatelé se pokusili přiložit mládě k vemínku. Je to poměrně nebezpečná operace a dala se provádět pouze po krátkou dobu, kdy byla slonice ochotna na chvíli pokleknout. Pokusy budeme opakovat,“ říká Derlich.

Pokud mládě samo nenajde vemínko, pokusí se ošetřovatelé samici odebrat mléko a malému ho dát. Budeli to nutné, mají pro nejhorší situaci připravenu i náhražku. „Jedná se pouze o krajní variantu, neboť náhražka má jinou chuť než sloní mléko a mohla by zkomplikovat pozdější navykání na mléko mateřské,“ objasňuje Derlich.

Pavilon bude nyní minimálně několik dní uzavřen. Vishesh rodila poprvé, s výchovou potomků nemá zkušenosti, a tak potřebuje absolutní klid. Dovnitř nyní smějí jen ošetřovatelé, veterinář a zoologové.

Během krátké doby se v Ostravě narodí další slůně samici Johti (44).

První mládě v historii: Proč jsme tak dlouho čekali?

Většina českých zoo chovala dosud jen samice. „Chov skupiny i se samcem je nebezpečnější a finančně i prostorově náročnější,“ objasnil mluvčí ostravské zoo Stanislav Derlich.

Výstavba ostravského pavilonu v letech 2003 – 2004 stála 85 milionů korun. Některé zoo proto využívají inseminaci. Problém je ale v tom, že sloní spermie se nedaří uchovat dlouho. S vytvořením chovné skupiny počítá i zoo Praha, která nyní buduje nový pavilon.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.