Takhle vzniká zmrzlina z piva!
Myslíte si, že tekutý dusík se hodí jen k vypalování bradavic u lékaře? Ale kdepak!
Šéfkuchař Dušan Metelka pomocí něj vyrábí pivní zmrzlinu! Nepotřebuje k tomu žádný speciální stroj, stačí mu konvice zkapalněného dusíků, silné černé pivo, trocha javorového sirupu a případně i smetana.
Metelka byl u nás první, kdo začal tekutý dusík používat v kuchyni a dnes tuto metodu využívá asi jen pět restaurací v celém Česku. Dá se přitom sehnat poměrně levně ve specializovaných obchodech. Práce s ním musí ale být opatrná, protože zkapalněný dusík má teplotu -196 °C, a mohl by nám tak vytvořit nepříjemné popáleniny.
Jeho využití je ale úžasné. „Tekutý dusík je daleko lepší než stroj na zmrzlinu. Zmrzlina je zmražená prakticky okamžitě a je daleko více našlehaná, než by se to povedlo ve stroji,“ popisuje Metelka, který přiznává, že pivní zmrzlina je pro něj velký experiment. „Bylo to poprvé, kdy jsem ji dělal,“ dodal.