Takhle vzniká zmrzlina z piva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Takhle vzniká zmrzlina z piva!

Do hrnce se nalije silné černé vícestupňové pivo.
Do hrnce se nalije silné černé vícestupňové pivo.  (Aha! – Dan Černovský)

Myslíte si, že tekutý dusík se hodí jen k vypalování bradavic u lékaře? Ale kdepak!

Šéfkuchař Dušan Metelka pomocí něj vyrábí pivní zmrzlinu! Nepotřebuje k tomu žádný speciální stroj, stačí mu konvice zkapalněného dusíků, silné černé pivo, trocha javorového sirupu a případně i smetana.

Metelka byl u nás první, kdo začal tekutý dusík používat v kuchyni a dnes tuto metodu využívá asi jen pět restaurací v celém Česku. Dá se přitom sehnat poměrně levně ve specializovaných obchodech. Práce s ním  musí ale být opatrná, protože zkapalněný dusík má teplotu -196 °C, a mohl by nám tak vytvořit nepříjemné popáleniny.

Jeho využití je ale úžasné. „Tekutý dusík je daleko lepší než stroj na zmrzlinu. Zmrzlina je zmražená prakticky okamžitě a je daleko více našlehaná, než by se to povedlo ve stroji,“ popisuje Metelka, který přiznává, že pivní zmrzlina je pro něj velký experiment. „Bylo to poprvé, kdy jsem ji dělal,“ dodal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.