Řidiči, zbystřete... Nebudete smět do měst! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Řidiči, zbystřete... Nebudete smět do měst!

Fotografie
Fotografie (internal)

Smog a inverze trápí centra měst stále více. »Stopku« by tomu měla vystavit razantní změna v provozu aut, kterou bude už zítra projednávat vláda. Chce kopírovat systém fungující v Německu.

Ten spočívá v tom, že automobily budou označeny určitým druhem známky, která definuje, kolik nečistot auto do vzduchu vypouští. „Je třeba dát obcím a městům k dispozici nástroj, jak mohou regulovat úroveň dopravy. Už dávno po tom volají například v Ostravě nebo Ústí nad Labem,“ uvedla Kristýna Kočí (VV), která spolu s kolegy návrh do sněmovny posílá.

Problémy s emisemi panují hlavně na severní Moravě, kde bývá několikanásobně překročen limit prachu v ovzduší. To by měla novela zlepšit. Třeba vozy s červenou známkou budou mít vjezd zakázán.

Systém už funguje v Německu. Pokud tamní policie přistihne řidiče, který zákaz vjezdu poruší, čeká ho pokuta až 40 euro (zhruba 1000 Kč). Jaké sankce případně budou u nás, není zatím jasné. „Sankce by měly logicky odpovídat porušení zákazu vjezdu,“ vysvětlila Kočí.

Dodala, že systém by měl být v budoucnu kompatibilní se systémem v Německu, tedy že vozidla se zelenou známkou by mohla vjíždět i do center Německých měst.

Přečtěte si
carizo
4. 2. 2011 • 00:43

Co si musí ještě obyčejný slušný český člověk nechat líbit.Od ledna z nás vytáhnou 100 Kč na povodně,a to budem platit až do smrti.Ta částka se bude určitě v dalších letech zvyšovat !Vymysleli na nás ekodaň při koupi ojetého vozu a teď zase chtějí naše ojetiny dostat na šrotiště.Kde máme vzít další peníze na vozy splňující jejich sny o ekologii? Většina z nás má hypotéky na bydlení a nějakou půjčku.Také by mě zajímalo jak to bude s autobusovou dopravou a hlavně s našima silnicema nacpanejma přetíženými kamiony,které jezdí na letních pneu celoročně a valící na nás z výfuků černý dým z rádoby ekologické nafty !!!!!!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.