Ovzduší v Česku se zhoršuje - Umírá až 12 tisíc lidí ročně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ovzduší v Česku se zhoršuje - Umírá až 12 tisíc lidí ročně!

V posledních letech se prý kvalita ovzduší v ČR horší.
V posledních letech se prý kvalita ovzduší v ČR horší.

PRAHA – Velkým problémem podle odborníků zůstává v Česku špatné ovzduší. Z dat o množství jemných prachových částic ve městech lze podle zprávy ministerstva životního prostředí odhadnout, že emise zavinily loni o 2,4 procenta vyšší úmrtnost a zabily zhruba 12 tisíc lidí!


Zpráva o stavu životního prostředí v roce 2007, kterou ve středu předloží ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík vládě, konstatuje, že emise skleníkových plynů po strmém poklesu v úvodu 90. let dále neklesají, v posledních letech dokonce zaznamenaly mírný nárůst. V místech s nejvyššími koncentracemi polyaromatických uhlovodíků onemocní rakovinou na tisíc obyvatel o jednoho člověka víc než v čistším prostředí. Na třetinu vzrostl vinou špatného ovzduší i počet alergických dětí. Emise skleníkových plynů u nás patří mezi nejvyšší v Evropě a činí 14,5 tuny na jednoho obyvatele! Nejhorší situace je v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Problémy má i Praha a okolí. Nejlepší vzduch najdete na Šumavě. Nejvíce nás ohrožují zplodiny z dopravy, na zdraví obyvatel se ale podepisují také stále vysoké emise z energetiky a průmyslu.


Autor: (ČTK)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.