Extrémní závod na lyžích - Přežijí jen nejsilnější! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Extrémní závod na lyžích - Přežijí jen nejsilnější!

Účastníci nejtěžšího armádního závodu u nás musí na lyžích během dvou dní zdolat 50 km.
Účastníci nejtěžšího armádního závodu u nás musí na lyžích během dvou dní zdolat 50 km. (ČTK – Vladislav Galgonek)

Extrémně náročná soutěž pořádaná českou armádou probíhá v Jeseníkách.

Soutěže Winter Survival se účastní tříčlenná družstva a při náročných podmínkách se má prověřit jejich připravenost na úkoly v neznámém zimním terénu.

Letošního 17. ročníku závodu v pohoří Hrubého Jeseníku se vedle příslušníků české armády účastní vojáci z Belgie, Německa a Polska, mezi šedesátkou se pak nenajde jediná žena. A to hlavně kvůli náročnosti. „Cvičení se koná za jakýchkoliv podmínek. Čím větší mráz bude, tím víc účastníky prověří,“ řekl mluvčí soutěže Pavel Pazdera.

Během nocí, které vojáci stráví ve volné přírodě a mají zakázané i stany, přitom teploty mohou překročit i -20 °C. Nejtěžší etapou je závod, během kterého musí vojáci jen s mapou a buzolou urazit na lyžích 50 kilometrů. S sebou přitom táhnou i povinnou výbavu a zdolávají skály, slaňují, běhají na sněžnicích. Tato etapa většinou vyřadí skoro polovinu účastníků. Odpadají kvůli vyčerpání nebo úrazům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.