Poslanci a senátoři si vypsali měsíc »prázdnin«! Dovolená za 27 870 500 Kč! Aha! vyzývá: Vraťte platy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poslanci a senátoři si vypsali měsíc »prázdnin«! Dovolená za 27 870 500 Kč! Aha! vyzývá: Vraťte platy!

Lavice ve Sněmovně budou v lednu prázdné.
Lavice ve Sněmovně budou v lednu prázdné. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Na to, že naši poslanci nepracují na plné obrátky a ve Sněmovně, pokud tam vůbec dorazí, si čtou noviny nebo pochrupávají, už jsme si skoro zvykli. Jenže co je moc, to je příliš! Vánoční prázdniny si poslanci natáhnou přes celý leden. První novoroční schůze totiž bude až 1. února! Čemu a jestli vůbec něčemu se budou zákonodárci věnovat, není vůbec jasné. Nadstandardní platy zákonodárcům ale samozřejmě budou vypláceny dál!

Vláda sice bude jednat od ledna, »flákat« se ale rozhodl i Senát. „Není to ještě stanovené, ale senátoři budou mít schůzi buď na konci ledna anebo začátku února,“ potvrdila tisková mluvčí dolní komory Pavlína Heřmánková. Jak se zdá, úsporná opatření platí jen pro voliče, pro politiky nikoliv.

Sice si snížili od nového roku platy o 5 procent a konečně zdanili náhrady, pořád ale berou nadstandard. Podívejte se s Aha!, kolik by se ušetřilo z rozpočtu, kdyby jejich měsíční volno bylo bráno jako neplacená dovolená.

Kliknutím zvětšete

Práce v parlamentu? Pohoda!

Zajímalo vás někdy, kolikrát za rok musí poslanec či senátor do práce? Pro porovnání, u obyčejného pracujícího člověka je to se započtením standardních dovolených 235krát. Jen za minulý rok se přitom poslanci sešli jen 67krát a senátoři dokonce jen 21krát. Výsledek? Ačkoliv berou dvoj až trojnásobnou alternativu průměrného českého platu, pracují třikrát až jedenáctkrát méně než my ostatní!

Můžete si psát SMS i číst...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.