Velký den prezidenta Klause - Přijal rezignaci Drobila... Domluvil vládě a ta nepadla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velký den prezidenta Klause - Přijal rezignaci Drobila... Domluvil vládě a ta nepadla!

 (Aha! – Petr Novotný, Alexandr Malachovský, ČTK)

Jako katova sekera visela posledních pár dní nad vládou Petra Nečase (ODS) hrozba konce. Kvůli korupčnímu skandálu ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) totiž levice vyprovokovala hlasování o důvěře a proti vládě se chystaly vystoupit i koaliční Věci veřejné! Nakonec ale do hry vstoupil prezident Václav Klaus a vláda nepadla!

Ten si zavolal vedení koaličních stran na kobereček coby nezbedné školáky a vyčinil jim. „Dospěl jsem k názoru, že to, co se děje v naší zemi, není něco, co se mě netýká,“ vysvětlil prezident jen několik hodin poté, co od premiéra převzal demisi ministra Drobila.

Výsledek? Po dvou a půl hodinách jednání se s důležitým výrazem vynořil z hradního kabinetu a sdělil: „Strany se mnou uzavřely nestandardní a zvláštní dohodu, kdy budu osobním garantem věcí, na nichž se dohodly.“ Známý je například požadavek Věcí veřejných odvolat policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Ten podle informací Práva dnes skutečně odstoupí.

Šéf »véčkařů« Radek John pak potvrdil, že vládu zachrání. Ale jen se vztyčeným ukazováčkem! „V budoucnu důvěru spojíme s prosazováním protikorupčních opatření,“ varoval Nečase. Včera v noci nakonec Sněmovna vládě důvěru vyslovila. Koalice hlasovala jednotně, včetně Věcí veřejných.

I toto ve Sněmovně zaznělo

  • Projev Davida Ratha znudil poslankyně TOP 09, a proto opustily Sněmovnu.
    „Co mám dělat? Utekly mně všechny ženy,“ tázal se Petr Gazdík, šéf klubu poslanců TOP 09 a Starostů. „To je mi vás fakt líto,“ kontroval Rath, který se už dříve přiznal, že ač je ženatý, věnuje se i milence.
  • „Milý Radku. Tím, co jsi dnes udělal, jsi pohřbil Věci veřejné. Ta druhá minuta je za vás,“ obětoval zbytek své poznámky na minutu ticha Vítězslav Jandák z ČSSD. Reagoval tak na to, že Radek John za Věci veřejné potvrdil, že vládu zachrání.
  • Josef Novotný z Věcí veřejných zmínil finty při financování volebních kampaní. „Občané jsou oblbováni růžemi a guláši, zatímco strany se schovávají za černé fondy,“ zlobil se na úkor ODS a ČSSD Novotný.

Kliknutím zvětšete

  • Drobil už jen poslancem
    Ačkoliv Klaus opakovaně prohlašoval, že si odchod ministra životního prostředí Pavla Drobila, pod jehož »dohledem« se měly odvádět peníze z fondu rezortu na konto ODS, nepřeje, premiér Petr Nečas včera ráno dorazil na Hrad s ministrovou rezignací. Drobil – jeden z nejbohatších politiků u nás, který například spoluvlastní karvinské Lázně Darkov – se tak od včerejška bude ve Sněmovně objevovat jen jako řadový poslanec.
  • Věšel Michálkovi bulíky na nos?
    Drobilův poradce Martin Knetig, který měl být zprostředkovatelem převodu peněz z fondu životního prostředí na konto ODS, prý šéfovi fondu Liboru Michálkovi nalhával, že se chce ministr zmocnit peněz, a testoval tím Michálkovu nevalnou inteligenci. „S tímto záměrem jsem si vymýšlel a hovořil nepravdy,“ prohlásil včera Knetig. Michálek, který ale celou věc nahlásil, považuje Knetigovy řeči za »nevěrohodnou účelovou obhajobu«.
  • Klaus stihl omilostnit Polednovou!
    Kromě toho, že celý den řešil vládu, udělil včera prezident i milosti, mimo jiné Ludmile BrožovéPolednové (89). Ta jako prokurátorka pomáhala za minulého režimu zinscenovat proces s Miladou Horákovou, která byla posléze neprávem popravena. Prezident přihlédl ke stáří a zdravotnímu stavu trestané ženy. Brožová si odseděla přibližně 1,5 roku z původně tříletého trestu. Klaus včera omilostnil dalších devět lidí.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.