Manželé z Česka: 15 let loupili v bankách! Při posledním přepadení je zastřelili... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Manželé z Česka: 15 let loupili v bankách! Při posledním přepadení je zastřelili...

Těla pachatelů na ulici, kde je zastihla smrt.
Těla pachatelů na ulici, kde je zastihla smrt. (ČTK, Policie Mannheim, ara)

Dva lupiči, kteří v pátek zemřeli při přestřelce s policií během pokusu o přepadení banky na pěší zóně v centru německého města Karlsruhe, byli z Česka. Šlo o manželský pár, kterému policie říkala »lupičigentlemani« a který za 15 let obral místní banky v přepočtu o 50 milionů korun. Byli prostě takoví Bonnie & Clyde po česku.

Čech (†40) a jeho manželka (†38) vyloupili v jihozápadním Německu za 15 let dvacet bank. V pátek se ubytovali v hotelu v Karlsruhe a kolem šestnácté hodiny vyrazili do akce. Do banky vtrhli ozbrojeni pistolemi, maskovali se parukami, brýlemi a čepicemi.

Jenže tentokrát plán nevyšel. Ač bylo před zavírací dobou, banka byla plná zákazníků. Jeden ze zaměstnanců navíc okamžitě zalarmoval policii. „Pistolemi ohrožovali přítomné a vynutili si vydání několika desítek tisíc eur,“ říká policie.

Pak se dvojice dala na útěk, ale to už před bankou zastavila první policejní hlídka. Muž zahájil palbu a střelil zasahující policistku do nohy. Její kolega ho vzápětí zastřelil. Zemřela i pachatelova partnerka. Podle střelného zranění v oblasti úst se zdá, že spáchala sebevraždu, což by měla potvrdit soudní pitva.

Německá policie páru přezdívala »lupičigentlemani«, i když těmi byli hlavně v počátcích zločinecké dráhy. Tehdy byli zdvořilí, a svým obětem se dokonce omlouvali. Ve skutečnosti ale šlo o velmi nebezpečnou dvojici. „Vždy dávali jasně najevo, že zbraň v případě potřeby použijí,“ poznamenal policejní mluvčí.

Že jde o hledané »lupičegentlemany«, mají ještě potvrdit testy DNA, ale o české národnosti pachatelů není pochyb. Měli totiž u sebe české doklady. Jména obávaného páru zatím policie nezveřejnila.

Před touto bankou v Karlsruhe skončila poslední akce obávaných lupičů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.