Sněhová kalamita: Česko přikryla bílá duchna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Sněhová kalamita: Česko přikryla bílá duchna!

Praha - Na Václavském náměstí se chodci brodili sněhem.
Praha - Na Václavském náměstí se chodci brodili sněhem. (Aha – Daniel Černovský, Alexandr Malachovský, Martin Přibyl, MIŽU, ČTK, HZS)

Celá republika se včera ocitla pod první velkou sněhovou pokrývkou téhle zimy! A místy hned napadlo až čtvrt metru nového sněhu! Nejvíce bílé nadílky meteorologové naměřili na severní Moravě. Děti byly nadšené a ihned vytahovaly sáňky či boby, sníh a mráz ale způsobil i velké problémy. Autobusy nabíraly zpoždění, tvořily se dlouhé kolony, silnice blokovaly zapadlé kamiony i sypače silničářů.

I tohle sníh způsobil

  • Rychlík z Prahy do Norimberka se střetl s peugeotem na železničním přejezdu u Stodu na Plzeňsku. Při nehodě zemřel řidič, dívka (9) skončila v nemocnici.
  • Pět žen se lehce zranilo při nehodě autobusu v pražských Řeporyjích. Autobus se na silnici převrátil na bok, deset lidí vyprošťovali hasiči rozbitým okénkem.
  • U Mohelna na Třebíčsku sjel do příkopu autobus s třemi cestujícími. Všichni vyvázli bez zranění.
  • Špatná viditelnost kvůli hustému sněžení si vyžádala smrt muže (†61) na silnici mezi Břeclaví a Hodonínem.
  • Více než osm kamionů uvízlo poblíž Lochkovského tunelu na Pražském okruhu. Samotný tunel i celý okruh pak musely být kvůli náledí uzavřeny.
  • Na Berounsku zapadl silničářům sypač. U Roztok na Rakovnicku spadly na trať stromy. Na Kladensku ráno nejezdily autobusy, které uvízly v kolonách.
  • V hlavním městě odklízelo napadaný sníh zhruba 130 sypačů a pražské letiště Ruzyně krátce po půlnoci přerušilo na 40 minut provoz kvůli odklízení sněhu.
  • Hasiči vyprošťovali v Lažánkách u Blanska autobus plný školáků, zapadlý v příkopu poté, co řidič dostal na mokré vozovce smyk.
  • Sníh a riskantní zkracování cesty přes železnici málem stály život seniora (81) v Karlových Varech. Na zasněžené trati uklouzl a přijíždějící vlak už nestačil dobrzdit.

Brno - Venkov - Na 170. kilometru dálnice D1 havarovala na zasněžené vozovce dvě auta.

Stod - Při nehodě s vlakem zemřel řidič, dívku (9) převezli do nemocnice

Kliknutím zvětšete

Bude až -20 °C

V nejbližších dnech se bude výrazně ochlazovat. Dnes bude polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 7 až 3 °C. Zítra bude oblačno až zataženo a místy sněžení. Ochladí se zhruba o jeden stupeň. Ve čtvrtek a v pátek bude převládat velká oblačnost, místy sněžení.

Teploty v noci můžou klesnout až na 15 °C. Přes den rtuť teploměru vyšplhá k 1 °C. O víkendu bude polojasno, místy zataženo nízkou oblačností. V noci naměříte až 20 °C.

Chlad, mráz a vítr: Tipy jak ochránit pokožku!

Teploty pod 8 stupňů Celsia mají neblahý vliv na naši pokožku, která produkuje menší množství kožního mazu, a tudíž se více vysouší. Deník Aha! přináší tipy, jak ji chránit.

1. Správné mytí

Příliš teplá voda pokožku vysušuje. Proto to s teplotou nepřehánějte. Mýdlo používejte co nejméně. Daleko lepší jsou mycí oleje. Části těla s menším množstvím mazových žláz (ramena, lýtka, záda) umývejte mycím prostředkem jen jednou za dva dny.

2. Pořádné namazání

Proti zimě chraňte pokožku krémy. Nejlepší jsou ty s obsahem mastných kyselin, které pomáhají pokožce vyrovnat se se ztrátou vlhkosti. Na popraskanou pleť jsou vhodné krémy s glycerinem.

3. Vhodná strava

V zimě jezte hodně ryb! Obsahují mnoho mastných kyselin, které podporují produkci lipidů. To, co pomáhá žaludku, pomůže také kůži – jmenovitě: cibule, česnek či fenykl. Pokožku také chrání mrkev či luštěniny. Důležité je vypít dva litry tekutin denně. Nejlepší je bylinkový čaj, který pomáhá při tvorbě nových kožních buněk. Alkohol, káva a nikotin naopak odvodňují.

4. Jak kůži nejlépe zahřát

Vrstvěte. Raději si oblečte tričko a na něj dva roláky než jeden teplý svetr. Volte výhradně bavlněné oblečení. Pro vrchní část se naopak vyplatí bunda z umělého vlákna, která nepropouští vodu. Naproti tomu vlna vodu vsákne.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.