Co chcete mít v elektronickém občanském průkazu? Rozhodněte se sami! To je nová občanka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co chcete mít v elektronickém občanském průkazu? Rozhodněte se sami! To je nová občanka!

 (MVČR)

Lidé, kteří budou žádat o nový elektronický občanský průkaz, si sami rozhodnou, jaké osobní údaje v něm budou chtít mít. Jediné, co bude nadále muset být vyplněno, je jméno, datum narození a délka platnosti občanky. Odhlasovala to včera Poslanecká sněmovna, počítá se s tím, že i Senát a prezident rozhodnutí podpoří.

Co změna obnáší? Větší svobodu rozhodování, ale zároveň i riziko. Ti, kdo budou chtít mít co nejméně údajů v občance, utratí při administrativním styku více peněz. Pro jednání například o úvěru, hypotéce či založení bankovního účtu si totiž potřebná data budou muset dokupovat v prodejních místech Czechpointu.

Vydání jednoho údaje totiž stojí od třiceti do sta korun. Změna ale nebude hned. Rodinný stav, včetně registrovaného partnerství, budou lidé moci vynechávat od roku 2012, bydliště od roku 2017 a rodné číslo od roku 2020.

NOVÁ OBČANKA: Vypadá jako kreditka!

Nové elektronické občanské průkazy budeme dostávat po vypršení těch současných, a to od roku 2012. Za takovouto výměnu nebude účtován žádný poplatek. Při ztrátě anebo dobrovolné žádosti to pak bude 100 Kč za průkaz s čipem a 500 Kč bez čipu. Budete si pak do občanky moci nahrát například elektronický podpis. Jen sloučit jej s řidičským průkazem nebude tak jednoduché – Evropská unie totiž požaduje, aby občanský a řidičský průkaz byly dva různé doklady.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.