Levice v Senátu - Nic nezablokuje, může jen zdržovat... Kalousek má strach | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Levice v Senátu - Nic nezablokuje, může jen zdržovat... Kalousek má strach

Fotografie
Fotografie (internal)

Sociální demokraté po víkendu jásají. Po debaklu v květnových sněmovních volbách se jim alespoň do Senátu podařilo »propašovat« 12 oranžových zástupců a získat si většinu v horní komoře Parlamentu ČR. Cílem je blokovat zákony, které ve Sněmovně prosadí pravice. Podle legislativního systému to tak ale nebude…

Ani premiér Petr Nečas (ODS) se opozice v Senátu nebojí. „Je to nepříjemnost, nikoliv zásadní překážka,“ říká například k plánům levice zhatit zákony, které se jí nelíbí. A má pravdu: cokoliv totiž Senát zamítne, pak totiž může jednoduchou nadpoloviční většinou přehlasovat Sněmovna. A jelo by se dál! Levicoví senátoři tak mohou souboje o některé zákony jen prodlužovat, pokud ale na svoji stranu nedostanou i některé pravicové poslance, mají smůlu.

Kliknutím zvětšete
Kalousek má strach - Zhatí nový rozpočet?

Jediný, kdo má z nového uspořádání Senátu vítr, je ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten totiž potřebuje do konce roku prosadit rozpočet na rok 2011, který má Česku uspořit kolem 60 miliard korun. Levicoví senátoři, kterým nejsou úspory po chuti, sice nemohou rozpočet úplně potopit, mohou si ale vzít 30 dní »na rozmyšlenou«, které jim dává zákon, než zákon zamítnou. Než pak jejich »ne« Sněmovna přehlasuje a předá celou věc prezidentovi, mohlo by už být pozdě. Ministr se proto nechal slyšet, že uvažuje o vyhlášení stavu legislativní nouze. Tehdy by senátoři měli na celou věc jen 10 dní.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.