Neúroda v Evropě: Zdraží brambory! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Neúroda v Evropě: Zdraží brambory!

Jedna z nejzákladnějších surovin české kuchyně bude o poznání dražší.
Jedna z nejzákladnějších surovin české kuchyně bude o poznání dražší. (Aha! – Dan Černovský, Kateřina Kovářová)

Na štědrovečerní stůl patří neodmyslitelně bramborový salát. Ten letošní se nám ale poněkud prodraží! Může za to letošní neúroda brambor. Ta jejich cenu v obchodě může zvednout ze současných čtrnácti až na dvacet korun za kilo. Přitom loni v prosinci stály brambory necelých deset korun.

Statistický úřad předpokládá, že letos u nás bude brambor o jedenáct procent méně než loni. Farmáři jsou o něco optimističtější. „Podle našich odhadů by to mohlo být okolo pěti šesti procent, ale uvidíme,“ řekl Aha! tajemník bramborářského svazu Josef Králíček. „Přívalové deště, pak vedra, chlad a vlhko, to jsou hlavní důvody, proč je brambor málo. A také to, že farmáři oseli o šest procent méně ploch,“ dodal.

Nezdraží ale jen brambory, ale všechno, co je s nimi spojeno a co se z nich vyrábí. Zvýšení cen se tak dočkáme třeba u bramborových knedlíků. Až o polovinu by se mohla zvýšit cena bramborového škrobu, přitom už dnes stojí 250gramové balení kolem šestnácti korun. Obávat se ale nemusejí milovníci »tuzemáku«. Byť mezi lidmi převládá názor, že se dělá z brambor, není to pravda. Základem je hlavně obilí.

Zdraží i bramborový salát

O loňských vánočních svátcích jsme brambory pořídili za dvakrát nižší cenu, než to nejspíš bude letos. S tím, jak zdražily i další suroviny, se nám proto i rodinná porce bramborového salátu promítne do vánočního rozpočtu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.