Neuvěřitelný Josef Váňa: Sedm a dost! Nezničitelný žokej zase vyhrál 120. Velkou pardubickou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Neuvěřitelný Josef Váňa: Sedm a dost! Nezničitelný žokej zase vyhrál 120. Velkou pardubickou!

Sedm vítězství ve Velké Pardubické! Váňova symbolická a šťastná sedmička.
Sedm vítězství ve Velké Pardubické! Váňova symbolická a šťastná sedmička. (– ČTK – Roman Vondrouš a Alexandra Mlejnková)

Neskutečné, úchvatné, a jak dojemné! Strhující finiš 120. ročníku Velké pardubické vyhrál jen o »koňský nos« nezničitelný fenomén Josef Váňa (57) v sedle Tiumena. Spolu obhájili loňský triumf. A celkově je to SEDMÉ Váňovo vítězství ve Velké! To ještě nikdo nedokázal a zřejmě dlouho nedokáže. Proboha, skončí už? Nebo se vyhecuje k dalšímu startu? Otázka stíhala otázku ve slunečném odpoledni na pardubickém závodišti.

Padl i protest, druhý totiž doběhl s těsnou ztrátou Amant Gris s Markem Stromským, který měl ovšem pocit, že byl tísněn. Váňa ostatně dostal pokutu. Pětistovku za křížení trati! Co to je. Celkem Tiumen vydělal 1,8 milionu korun...

„Děkuju Tamtomu,“ vztyčil v emotivním gestu Josef Váňa ukazováky vzhůru k nebi... „Mám radost, že přežili moji koně. Že jsme to měli dobře nachystané,“ chrlil ze sebe šťastně. Celou dobu se držel vzadu, přesně podle plánu, který odtajnil v týdnu. A zaútočil v pravý čas.

Zeptali se ho hned v cíli na pocity. Vydýchával se a užíval si přízně plných tribun. „Na Taxisu se to rozjelo nějak rychleji na moje pocity. Myslím, že i na pocity Tiumena,“ dostával ze sebe přerývaně. „Ale zůstali jsme zpátky a odfrkli si. A pak jsme se do toho pustili,“ usmíval se už a zase gestikuloval. „Já myslím, že sedm a dost,“ ukazoval významně sedmičku na prstech. Skončí? Neskončí?

„Vždyť já nevím, jestli se budu příští rok schopen zase připravit. Vždyť příště třeba vyhraje náš Pepča,“ popíchl devatenáctiletého syna, který už jel Velkou potřetí. „Nechci dělat machra, ale dneska nám to šlo. Díky celému kolektivu! A Tiumen měl formu, chtěl zase vyhrát. Tiumen je borec borců,“ zvolal a ještě jednou zopakoval. „A je to posedmé!“ zakřičel do kamer nesmrtelný Váňa.

Diskutovaný finiš. Bylo to drama

Objetí se synem Pepčou, pokračovatelem řemesla...

Josef Váňa: Tiumen měl největší auru!

Pane Váňo, byla to vážně poslední Velká?

„Tak každý jednou skončí, že? Je pravděpodobné, že už nepojedu, ale to říkám teď.“

Skoro jste se nezadýchal.

„Ono to tak vypadá, ale stálo mě to spoustu fyzické námahy. Tělo přece jenom stárne, musím se víc připravovat.“

Tušil jste, že nemusíte vyhrát? Před cílovou rovinkou, jste se s Tiumenem utrhli, ale pak vás Amant Gris málem dohnal.

„No právě, málem nás Amant chytil kvůli mé nerozvážnosti. Myslel jsem, že nás nedostihne, a nakonec to bylo natěsno.“

Neměl byste větší radost, kdyby vyhrál syn Pepča? Potatil se a jde ve vašich stopách.

„To bych tedy neměl. Má ještě spoustu času. Je ještě mladej, já začal jezdit až v osmadvaceti. Ale jel dobře. Seděl na koni, který byl ještě před časem outsiderem.“

Vidíte auru koní. Jak to bylo tentokrát?

„Před dostihem jsem měřil auru koním, tak to dělám vždycky. Největší auru měl Tiumen, pak Sixteen a nakonec Lirain.“

Věříte v numerologii? Běželo se 10. 10. 2010. Vy 20. 10. oslavíte narozeniny. A ještě šlo o 120. ročník! Samé nuly jedničky a dvojky.

„Dávali mi to před startem do vínku, ale já se numerologií nezabývám. Bylo to ovšem moje sedmé vítězství a já mám sedmičku jako šťastné číslo, Tak aspoň něco na těch číslicích bude.“

Polibek Tiumenovi. Před ním Váňa vyhrál ještě s Železníkem (4x) a Vronským.

Váňa v sedle.

Vítěz vydělal 450 tisíc!

Kolik peněz Tiumen vyjel svým vítězstvím ve Velké? A podle jakého klíče se prémie dělí? Vítězný Josef Váňa si úhrnem přišel na 450 tisíc korun. Jde ovšem z valné části i o odměnu za ustájení a trénink, tedy nejen vítězné peníze pro Váňu coby žokeje.

1,8 mil. korun za vítězství ve Velké:

  • 1,35 mil. korun dostane majitel Tiumena Ivo Köhler
  • 90 tisíc (5 %) dostane Váňa coby žokej
  • 90 tisíc (5 %) dostane Váňa coby trenér
  • 270 tisíc (15 %) Váňova stáj v Mlýncích, kde je Tiumen domácí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.