Rok 2011 - Elektřina zdraží až o 18,5 procenta: Kvůli solárním elektrárnám - politikům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rok 2011 - Elektřina zdraží až o 18,5 procenta: Kvůli solárním elektrárnám - politikům!

 (Aha! – Josef Mašek, ČTK, ara)

Kvůli obrovskému rozmachu slunečních elektráren zdraží od příštího roku elektřina pro rodiny, a to o celých 12,7 procenta, pro fi rmy pak dokonce o 18,5 procenta! Lidé, kteří si elektřinou jen svítí, příští rok zaplatí o 1300 korun více, ještě větší pohroma pak čeká ty, kteří elektřinu používají i k topení a ohřevu vody. A za všechno může »zmetek« z pera exministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ), který vytvořil ještě jako vládní poradce, a posléze jej posvětila celá vládní koalice i s komunisty. Podívejte se s Aha!, jak přesně tenhle průšvih vznikl, a kolik vás to bude stát.

..

Kliknutím zvětšete

Nejčastější otázky a odpovědi

Proč zdraží elektřina?
Veškerou elektřinu vyrobenou solárními elektrárnami stát musí podle zákona vykupovat za vysokou cenu – vysokou proto, že výbava na výrobu takové energie byla velmi drahá. Jenže od té doby sluneční panely zlevnily asi o 40 procent. Filutové tak začali elektrárny stavět ve velkém, a investice se jim rychle vracela. A právě vysoká výkupní cena energie ze solárních panelů se pak rozpočítá do ceny elektřiny všech odběratelů.

Proč se nesníží výkupní ceny?
Jsou garantovány zákonem, a to po dobu 15 let od uvedení solární elektrárny do provozu. Navíc je sice možné je snižovat, ale jen o pět procent ročně. Pokud by vláda nynějším majitelům elektráren začala snižovat ceny rychleji, předvolali by ji k sodu.

Jak vláda vše vyřeší?
Zatím jsou řešení jen dílčí. Sněmovna přijala letos v dubnu novelu, která se odrazí na elektrárnách uváděných do provozu od roku 2011 – u nich půjde snížit výkupní ceny elektřiny rychleji. Vláda Petra Nečase (ODS) pak předloží novelu, která zavede vyšší daň pro velké sluneční panely na polích – podpora by tak zůstala jen slunečním elektrárnám na střechách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.