Zaručené tipy od čtenářů! Rajčata dozrají pod novinami
(profimedia.cz)
29. září 2010 • 12:00
Víte, jak usmažit opravdu křupavý houbový řízek nebo »zlehčit« okurku, aby byla snadněji stravitelná? Rady a další své osvědčené recepty zaslala Aha! tentokrát Magdaléna Herčíková z Mimoně. „Vybrala jsem pár podzimních rad. A zbývající jistě oceníte po celý rok,“ píše.
-
Formy na pečení bábovek a jiného pečiva nevysypávejte moukou, ale strouhankou. Pečivo se mnohem snáz vyklopí.
-
Nakládáte-li houby, vždy je před vložením do skleniček povařte po dobu 4 minut ve vodě a pak rychle zchlaďte ve studené vodě. Budou snadněji stravitelné. Nejlepší jsou hříbky, ryzce a holubinky.
-
Houbový řízek bude po usmažení nádherně křupat, pokud jej osolíte až po opečení. Když houby solíte dřív, budou blátivé.
-
Trpíte-li po snězení jahod kopřivkou, nemusíte si je odpírat. Zkuste si k nim přidat mléko, smetanu, jogurt nebo med. Látky v nich obsažené neutralizují kyseliny, které mají vznik vyrážky na svědomí.
-
Pohanku vařte v »peřinách«, uchováte v ní cenné vitaminy a minerály, zejména rutin, který zpevňuje cévy. Propláchněte 80 g pohanky a vsypte ji do 250 ml vroucí vody. Jakmile se znovu začne vařit, hrnec odstavte, přiklopte, zabalte do utěrky a dejte do peřin. Za půl hodinky je krásně měkká a »neoslizlá«.
-
Okurky patří mezi hůře stravitelnou zeleninu a zvlášť starší lidé mají po jejich konzumaci těžký žaludek. Pomoc je přitom jednoduchá, přidejte k nim při přípravě trochu červené mleté papriky.
-
Nedozrálá rajčata nemusíte vyhazovat. Vložte je do nádoby, přikryjte novinami a uložte do tmy. Postupně všechna dozrají.