Zaručené tipy od čtenářů! Rajčata dozrají pod novinami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zaručené tipy od čtenářů! Rajčata dozrají pod novinami

 (profimedia.cz)

Víte, jak usmažit opravdu křupavý houbový řízek nebo »zlehčit« okurku, aby byla snadněji stravitelná? Rady a další své osvědčené recepty zaslala Aha! tentokrát Magdaléna Herčíková z Mimoně. „Vybrala jsem pár podzimních rad. A zbývající jistě oceníte po celý rok,“ píše.

  • Formy na pečení bábovek a jiného pečiva nevysypávejte moukou, ale strouhankou. Pečivo se mnohem snáz vyklopí.
  • Nakládáte-li houby, vždy je před vložením do skleniček povařte po dobu 4 minut ve vodě a pak rychle zchlaďte ve studené vodě. Budou snadněji stravitelné. Nejlepší jsou hříbky, ryzce a holubinky.
  • Houbový řízek bude po usmažení nádherně křupat, pokud jej osolíte až po opečení. Když houby solíte dřív, budou blátivé.
  • Trpíte-li po snězení jahod kopřivkou, nemusíte si je odpírat. Zkuste si k nim přidat mléko, smetanu, jogurt nebo med. Látky v nich obsažené neutralizují kyseliny, které mají vznik vyrážky na svědomí.
  • Pohanku vařte v »peřinách«, uchováte v ní cenné vitaminy a minerály, zejména rutin, který zpevňuje cévy. Propláchněte 80 g pohanky a vsypte ji do 250 ml vroucí vody. Jakmile se znovu začne vařit, hrnec odstavte, přiklopte, zabalte do utěrky a dejte do peřin. Za půl hodinky je krásně měkká a »neoslizlá«.
  • Okurky patří mezi hůře stravitelnou zeleninu a zvlášť starší lidé mají po jejich konzumaci těžký žaludek. Pomoc je přitom jednoduchá, přidejte k nim při přípravě trochu červené mleté papriky.
  • Nedozrálá rajčata nemusíte vyhazovat. Vložte je do nádoby, přikryjte novinami a uložte do tmy. Postupně všechna dozrají.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.