Za zdraví platíme čím dál víc ze svého a přitom... Tohle máme u doktora zadarmo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Za zdraví platíme čím dál víc ze svého a přitom... Tohle máme u doktora zadarmo!

Na spoustu lékařských úkonů máte nárok bez regulačního poplatku.
Na spoustu lékařských úkonů máte nárok bez regulačního poplatku.  (ČTK – Zdeněk Němec)

Česko je na prvním místě ve světě ve výskytu karcinomu tlustého střeva a konečníku. 55 % pacientů přichází k lékaři pozdě. „Neexistuje léčba, která by je zachránila,“ říká profesor Jiří Vorlíček, ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně. Jeho slova potvrzují i včera zveřejněné statistiky. Češi kašlou na preventivní prohlídky a raději si v lékárně zaplatí velké prachy za volně prodejné léky a potravinové doplňky. K lékaři mnohdy přijdou až ve chvíli, kdy je pozdě.

..

Loni jsme zaplatili ze svého na zdravotní péči skoro 47 miliard korun. Počítají se sem například regulační poplatky, doplatky za léky na recept nebo nákupy volně prodejných léků. Ještě v roce 2005 jsme ze své kapsy vydali »jen« 27,4 miliardy. Za posledních pět let tato částka narostla o více než 71 %!

Za tak prudký nárůst může kromě regulačních poplatků, zavedených před dvěma lety, zejména obliba volně prodejných léků a hlavně potravinových doplňků, jejichž účinnost není žádnými studiemi prokázána. Jediné, co musí, je být zdraví neškodné...

Praktičtí lékaři upozorňují, že tak vysoké výdaje Čechů na léky jsou zbytečné. Řadě onemocnění se dá totiž předejít preventivními prohlídkami. Těch však praktici, kteří hrají v prevenci prim, ze všech vykázaných ošetření provedou ročně jen 5,5 %. „Preventivní prohlídky by přitom měly tvořit 15 až 17 %.

Má ordinace by měla provést 2 preventivní prohlídky denně, skutečnost je však taková, že provedeme 2 až 3 týdně. Lidé o ně nemají zájem,“ konstatuje lékařka Irena Kudrnovská, mluvčí Sdružení praktických lékařů. A nejde jen o rakovinu. Češi nejčastěji umírají na nemoci srdce a cév. Tisíce z nás netuší, že mají vysoký krevní tlak, zvýšenou hladinu cholesterolu a cukru v krvi...

Jaká vyšetření lékaři ve chvíli, kdy nemáme žádné zdravotní potíže, zdarma a bez poplatku 30 korun nabízejí?

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.