Co dělat při otravě?

Fotografie (internal)
14. srpna 2010 • 12:00
Máte strach, že jste snědli jídlo z otrávených hub? Potom hlavně nepanikařte. „Nastanouli žaludeční a střevní obtíže brzy po houbovém jídle, tj. za 1 až 4 hodiny, zcela jistě se nebude jednat o otravu těžkou, která poškodí důležité orgány, jako jsou játra a ledviny,“ uvádí docent Jaroslav Klán. Jak v případě otravy postupovat?
-
Udělá-li se nám špatně do 4 hodin po požití hub
Nezvracíte-li, vyvolejte zvracení mechanicky, strčte si prst do krku. Poté spolkněte 10 tablet živočišného uhlí, např. Carbosorb, a zapijte minimálně půllitrem černého čaje. Zabalte zbytky hub, zbylého pokrmu, ale i zvratky a okamžitě vyhledejte lékaře. -
Bude-li vám špatně po více než 4 hodinách
Zvracení je zbytečné, jídlo je již strávené a v žaludku není. Případné průjmy naznačují vážný průběh otravy. Jako první pomoc i v tomto případě polkněte minimálně 10 tablet živočišného uhlí a zapijte je litrem černého čaje. Okamžitě jeďte do nemocnice a s sebou vezměte zbytek pokrmu, hub či cokoli, co by lékařům pomohlo identifikovat druh hub.
NEJVĚTŠÍ MÝTY O HOUBÁCH
-
Houby nakrájené na kousky se musejí zpracovat ještě v den sběru.
Ne! Pokud dáme houby do ledničky, bez problémů je lze uchovat den až dva dny. Jen není vhodný polyetylénový obal. -
Jídlo z hub musíme hned sníst, nesmí se nechat v lednici do druhého dne.
Ne! Pokrm z hub můžeme v lednici uchovat až dva dny. -
Houby by se neměly zmrazovat.
Ne! Je-li sezona na houby bohatá, můžeme houby pokrájet a uchovat v mrazničce při teplotě minimálně -18 °C až šest měsíců. Po rozmrazení je třeba všechny zpracovat. -
Jedovatá houba je hořká, stačí v lese ochutnat.
Ne! Ochutnat můžeme např. hřib, pokud je hořký, nechte ho v lese. Stejné pravidlo ale neplatí u ostatních druhů hub. Jedovaté houby jiného druhu než hřibovitého mohou otravu způsobit ihned, jen při pouhém ochutnání. Například jed muchomůrky zelené působí na organismus okamžitě a bez lékařské pomoci zničí člověku játra. Syrová je navíc velmi chutná.