Nemocná Barunka: Eliška jí sundává i ponožky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nemocná Barunka: Eliška jí sundává i ponožky!

Těžce nemocná Barunka má novou psí pomocnici a hlavně kamarádku – fenku labradora Elišku.
Těžce nemocná Barunka má novou psí pomocnici a hlavně kamarádku – fenku labradora Elišku. (pro Aha! – Rossmann)

Šťastný konec má jinak smutný příběh malé Barunky (9), která trpí těžkým postižením – svalovou obrnou a epilepsií. Její rodině se podařilo získat »psa asistenta«, který jí pomáhá překonávat překážky všedního dne.

Pro člověka postiženého svalovou obrnou je problém cokoliv zvednout, udržovat základní motoriku a nebo věci uchopit. Problémem tak je i obyčejné stisknutí kliky, odložení věcí na stolek a nebo zapnutí světla. Fenka zlatého retrívra Eliška (4) tak pomáhá postižené holčičce, jak jen může.

„Je hrozně chytrá, otevírá dveře, sundává Barče ponožky a vůbec je jí velkou oporou. Zejména psychickou,“ říká šťastná maminka Jiřina Reiterová, která dle vlastních slov na přidělení pejska čekala půl roku. „Barča špatně mluví, ale na Elišce je báječné, že se ráda učí nové věci, takže Barča ji například přivolává boucháním na kolo svého vozíčku, a když chce svléknout kus oblečení, tak jí jen naznačí gestem. Ona se to už všechno naučila a bez problémů jí pomáhá. Jsou velké kamarádky,“ dodává Reiterová s tím, že od doby, kdy mají Elišku v rodině, je její dcera rozzářená jako nikdy před tím.

„Najednou cítí, že není vůbec sama, že má dobrou kamarádku, se kterou si může nejenom hrát, ale která jí i pomůže.“

Výcvik asistenčního psa trvá skoro rok a přijde na nemalou částku. „Jedná se zhruba o 200 tisíc korun na jednoho pejska. Pojišťovny jejich výcvik neproplácejí, takže naše chovatelská stanice je přímo odkázána na soukromé sponzory a veřejné sbírky,“ vysvětlila Aha! Zuzana Daušová z pražského střediska Helppes.

„Zlatí retrívři jsou skvěle adaptabilní a snadno se cvičí. Výcvik psa trvá od šesti měsíců po jeden rok, záleží, co všechno se má naučit,“ popisuje Daušová s tím, že když vycvičený pes odchází ke klientovi, musí složit zkoušku, takovou psí maturitu. „Jeho znalosti se ale musejí prohlubovat a opakovat, aby je nezapomněl. A to je už na tom, komu má pomáhat,“ uzavřela cvičitelka.

Fenka umí otevřít dveře i rozsvítit.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.