Česká hvězda akrobatického létání Šonka: Létá už i na motorce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Česká hvězda akrobatického létání Šonka: Létá už i na motorce

Tandem backflip v podání Petra Piláta a Martina Šonky.
Tandem backflip v podání Petra Piláta a Martina Šonky. (Red Bull)

Martin Šonka (32), jediný český reprezentant leteckých akrobatických závodů Red Bull Air Race, se před finále tohoto prestižního světového klání přezdívaného letecká Formule 1 proletěl i na motorce. U »kniplu« ovšem nebyl sám letec, ale motokrosový jezdec Petr Pilát, který s ním skočil nebezpečný tandem backflip.

Při závodech Red Bull Air Race Martin Šonka předvádí se svým strojem neuvěřitelné kousky pár metrů nad zemí. Stejně jako jezdec freestyle motokrosu Petr Pilát. Místo krve jim v žilách teče adrenalin. Není divu, že když se tihle dva setkali, hned našli společnou řeč. “ To, co Petr předvádí na motorce, je neskutečné. Má můj velký obdiv,“ složil Pilátovi poklonu Šonka.

A protože se povoláním armádní stíhač netají láskou k jednostopým strojům, když přistála na stole nabídka skočit si tréninkově tandem backflip, neváhal. “ Tohle jsem si nemohl nechat ujít. Sám to totiž už asi těžko natrénuju,” dodal se smíchem. Populární “Pilník” následně zavelel a šlo se na věc.

Váha obou akrobatů dala motorce viditelně pořádně zabrat. Proto bylo zapotřebí trochu většího rozjezdu, než se původně počítalo. Pak už se Pilátův speciál rozeřval naplno a oba borci se rázem ocitli 12 metrů vysoko, hlavou dolů. Šonka byl nadšený, i když to pro něj vlastně nebylo nic nového. “Je to ještě lepší, než jsem čekal. Takový mžik, ale o to víc si to člověk užije.”

Oba borci ještě ani nevylezli z pěnového dopadu a už se domlouvali na druhé kolo tohoto setkání. Tentokrát bude hostitelem Šonka.” Pro mě to byl zážitek. Musím to Petrovi oplatit a svést ho v akrobatickém letadle.”

Teď už se ale musí Šonka plně soustředit na zítřejší poslední závod sezony na Lauzits Ringu v Německu, který však i v dnešní kvalifikace výrazně komplikuje déšť. Šonka v ní bojuje o postup do zítřejšího hlavního závodu.

Ten bude posledním před přestávkou, kterou si šampionát Red Bull Air Race dává v roce 2011. Během ní se bude pracovat na zvýšení bezpečnosti a zajištění stálého kalendáře pro rok 2012. Šonka se v této přestávce znovu vrátí do své role armádního pilota.

Nezbytná příprava na skok, upevňování helmy, rozjezd...

...a po skoku už jen měkký dopad do pěnových kostek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.