Horká neděle goril v pražské zoo: Mojo, pojď sem půjdem k vodě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Horká neděle goril v pražské zoo: Mojo, pojď sem půjdem k vodě!

Kiburi sám od mámy neodejde.Ta ho aleráda půjčí někomu z rodiny – tetičkám Kambě, Shindě a souro-zencům.
Kiburi sám od mámy neodejde.Ta ho aleráda půjčí někomu z rodiny – tetičkám Kambě, Shindě a souro-zencům. (Aha! – Karel Kopáč)

Gorilí rodinka v pražské zoo si včera doslova užívala teplou a prosluněnou neděli. Prckové řádili a dospěláci odpočívali. Nejmladší mládě, kluk Kiburi, které se narodilo na konci dubna, tak mělo novou a skvělou chůvu. Roli pečovatelky si náramně užívala jeho pětiletá sestřička Moja. Takové chování je podle zoologů ale naprosto výjimečné.

„V gorilích skupinách není běžné, že by samice dala mládě z ruky, dokud se zcela samo nepohybuje,“ uvádí specialista na gorily Marek Ždánský. Matka Kijivu je tak nejen pro české chovatele trochu záhadou, ráda si totiž od batolete odpočine a bez problémů ho půjčuje celé rodince, nejčastěji jeho sourozencům.

Brášku »tahá« nejen Moja, ale i prostřední sourozenec Tatu. Pokud jeho péče už trvá přespříliš dlouho, Moja mu několika výchovnými pohlavky vysvětlí, že teď si s Kiburi bude užívat zase ona.

K nejmladšímu bráškovi se však chová velmi něžně. Jen způsob, jak si malého nakládá na záda přes svou hlavu je trochu krkolomný. „Přesně tohle dělala kdysi s Mojou Kamba, která neměla s mláďaty žádnou zkušenost. Moja to od ní odkoukala,“ objasňuje Marek Ždánský. Kiburi je pak někdy doslova na roztrhání. „Pro skupinu je to výhoda, alespoň nedochází k šarvátkám,“ dodává Ždánský.

Opatrně, přidržím tihlavičku a za nohu si tě vyhodím na záda...

...brácho, neboj. Držím tě pevně, nepustím tě...

...sice to chvíli trvalo. Pořádně se drž a jedéém!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.