Svědectví účastníků technoparty Loveparade: Dav dupal po těch na zemi! ...ale my policii varovali půl hodiny předem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Svědectví účastníků technoparty Loveparade: Dav dupal po těch na zemi! ...ale my policii varovali půl hodiny předem!

Po vyklizení tunelu zůstalo na zemi ležet 19 mrtvých a stovky zraněných.
Po vyklizení tunelu zůstalo na zemi ležet 19 mrtvých a stovky zraněných. (ČTK/AP, Reuters, EPA)

Německo se včera probudilo do rána plného smutku. Skvělá technoparty Loveparade v Duisburgu si místo oslavy života a lásky vyžádala 19 mrtvých a 342 zraněných, kteří se stali oběťmi bezhlavé paniky v tunelu, kterým v sobotu proudily statisíce lidí na hudební svátek.

Poté, co davy návštěvníků uvízly v tunelu, pokusili se někteří dostat na prostranství oklikou úzkým a navíc uzavřeným schodištěm. Další vyšplhali na konstrukci, na níž byly umístěny reproduktory. „Pak začali lidé padat do davu, čímž vyvolali paniku,“ uvedl policejní mluvčí.

„Lidé, kteří postupovali dál, prostě šlapali po těch, kteří spadli a leželi na zemi,“ říká jeden z účastníků. Úřady nyní čelí obvinění, že k technoparty zpřístupnily jen jedinou cestu. Starosta města Adolf Sauerland ale přijatá opatření hájí a tvrdí, že pro akci byla vypracována zvláštní bezpečnostní strategie. Ta podle kritiků očividně selhala.

Stejná vina ale podle mnohých padá i na pořadatele, kteří prý mohli akci lépe zabezpečit a přesvědčit úřady, aby otevřely víc přístupových cest. A aby nebylo podezřelých málo, policie je obviňována z nečinnosti a neschopnosti. Více než půl hodiny před propuknutím paniky jeden z účastníků policii před možným nebezpečím varoval.

„Procházeli jsme tunelem, ale dál to nešlo. S obtížemi jsme se vrátili. Pak jsme varovali policisty, že v tunelu dochází k davové panice,“ vypověděl podle DPA jednadvacetiletý Fabio. „Nic se ale nestalo. To bylo asi tři čtvrtě hodiny před tím neštěstím. V té době již ovšem lidé byli uvězněni v řadách těl,“ dodal.

Technoparty přesto ještě několik hodin pokračovala a byla ukončena až krátce po půlnoci. Pořadatelé se hájí, že nešlo o zisk či cynismus, ale že tak zabránili panice mezi dalšími statisíci účastníků. Přesto už během neděle přiznali svůj díl odpovědnosti za neštěstí. Mezi oběťmi nejsou hlášeni žádní krajané. Pořadatelé také oznámili, že další ročník Loveparade už nebude.

16:50 Začátek neštěstí. Tunel je přecpaný a lidé se snaží uniknout. Jejich pád vyvolal paniku.

17:15 Boj o život. Účastníci se snaží dostat z kotle lidských těl.

17:50 Policisté vytahují vyčerpanou ženu na únikové schodiště.

18:45 Po vyklizení tunelu zůstalo na zemi ležet 19 mrtvých a stovky zraněných.

19:15 Odvoz posledních zraněných. Původně úřady hovořily jen o padesáti, nakonec jich bylo 342.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.