Převratná platební karta: Ukáže vám zůstatek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Převratná platební karta: Ukáže vám zůstatek!

Stiskem tlačítka aktivujete displej. Ten vám zobrazí třeba zůstatek na účtu.
Stiskem tlačítka aktivujete displej. Ten vám zobrazí třeba zůstatek na účtu. (MasterCard)

Banky na celém světě chystají převratnou novinku – zbrusu novou platební kartu, která vám na malém displeji ukáže třeba zůstatek na účtu nebo částku poslední transakce.

První platební kartu se zabudovaným displejem představila společnost MasterCard, nyní ji zavádí v Turecku. A její konkurent Visa už si s podobnou myšlenkou také pohrává. Během několika měsíců by se tak podle odborníků »chytré« karty mohly masově rozšířit do celého světa včetně Česka. Už brzy si budete moci přímo na kartě zkontrolovat například aktuální zůstatek na účtu, prohlédnout poslední transakce či si vygenerujete jednorázové heslo pro ověření platby po internetu.

Jak to celé funguje? Součástí platební karty, která se jinak neliší od těch současných, je malý displej a ovládací tlačítko. Díky nim si držitel karty může na displeji prohlížet různé číselné nebo textové informace. Banky počítají s tím, že časem bude klient informován například i o počtu získaných věrnostních bodů, limitu výběru nebo úvěrovém limitu. „Stačí jediný stisk a hned víte, kolik peněz máte k dispozici na účtu. Další stisknutí a získáte další informace,“ uvedla MasterCard.

Energii bude kartě dodávat miniaturní vestavěná baterie, která bez problémů vydrží několik let. Výrobní cena nové karty je o stokorunu vyšší než té současné, tedy asi 250 korun. Zavedená praxe je ale taková, že vydání karty většinou pokryjí poplatky za vedení účtu. Za novinku bychom tak neměli připlácet nic.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.