Zásadní změna při nákupech: Kartu jen přiložíte a... JE ZAPLACENO! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zásadní změna při nákupech: Kartu jen přiložíte a... JE ZAPLACENO!

platební karta
platební karta (Visa)

Většina lidí to zažila. Nakoupí v supermarketu a chce platit platební kartou.

Než kartu zasune do čtečky, naťuká PIN, než vyjede z tiskárny účtenka, trvá to mnohem déle, než kdyby platil »živými« penězi. A za ním se mezitím u pokladny tvoří fronta netrpělivých zákazníků. To se od podzimu změní. Česká spořitelna jako první banka u nás uvede na trh bezdotykové platební karty. Placení s nimi nebude trvat déle než vteřinu!

Bezdotykové karty, kterými se budou moci platit nákupy až do výše 500 korun, začne spořitelna vydávat v podobě karet Visa. Ty budou obsahovat klasický magnetický proužek, čip, ale i čip pro bezdotykovou platbu. Platit se tak bude moci jak stávajícím způsobem, tedy za použití PIN kódu, tak tím, že se karta ke čtečce jen přiblíží. Platba kartou se tak pro lidi stane pohodlnější, jednodušší a rychlejší. Navíc nakupující nevydává kartu z ruky, a může tak po celou dobu transakce dohlížet na její průběh.

„Karty začneme vydávat už v průběhu podzimu. Přesné datum ale zatím ještě stanoveno nebylo. Také už jednáme s konkrétními obchodníky o terminálech pro tento druh platby,“ řekla Aha! mluvčí spořitelny Vendula Voláková.

Co všechno potřebujete vědět

  • Bude se karta vydávat zdarma, nebo za peníze?
    Česká spořitelna bude karty svým klientům vydávat zdarma. Ostatní banky se zatím k zavedení nevyjádřily.
  • Může mi kartu zloděj ukradnout a pak s ní platit?
    Ano, může. Pokud však karta zaznamená několik po sobě následujících bezkontaktních plateb, bude nutné další platbu potvrdit zadáním PIN. Kvůli možnému zneužití karty je proto nastaven limit pro jednu platbu maximálně 500 Kč.
  • Bude se platit jen kartou, nebo se bude dát platit bezkontaktně i jinými prostředky?
    Zatím jen kartou. Později se bude moci dát čip vložit i do speciálních hodinek, které budou banky prodávat, nebo se čip zasune do mobilního telefonu. Tak to funguje např. v Turecku.
  • Kde se bude dát bezkontaktně platit?
    Ve Velké Británii se dá bezkontaktně platit už čtyři roky. Z našich sousedů je tento druh platby zaveden na Slovensku nebo v Polsku.
  • V kterých obchodech půjde kartu použít?
    Ve všech, které budou vybaveny novým terminálem pro bezkontaktní platby. Půjde tak nejen o supermarkety, ale i kavárny, restaurace, rychlá občerstvení, trafiky.

Jak to probíhá?

  1. V obchodě nakoupíte až do výše 500 Kč.
  2. Na vzdálenost cca 5 cm přiblížíte kartu ke čtečce. Ta pípnutím kartu načte a platbu nákupu  uskuteční bez nutnosti zadat PIN. Vše se stihne za méně než vteřinu.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.