Verunka (2,5) má jen část střev - Bez infuzí by umřela hlady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Verunka (2,5) má jen část střev - Bez infuzí by umřela hlady!

Verunka ve středu dostala od dárců novou speciální infuzní pumpu. Majitel zooparku Ludvík Berousek jí při jejím předávání ukázal malé bílé tygříky.
Verunka ve středu dostala od dárců novou speciální infuzní pumpu. Majitel zooparku Ludvík Berousek jí při jejím předávání ukázal malé bílé tygříky.

Verunka Kotková (2,5) z Brandýsa nad Labem vypadá na první pohled jako každá jiná holčička. Ve skutečnosti ale trpí vážnou vrozenou vadou. Narodila se pouze s malým kouskem střev, tlusté střevo jí chybí úplně. Verunčin život závisí na pravidelných infuzích, které zajišťují, že dívenka neumře hlady.

..

Dospělý člověk má v těle až osm metrů střev, Verunka, která trpí syndromem krátkého střeva, má zhruba 70 centimetrů. V Česku je jen šest dětí, které jsou na tom stejně. Téměř veškeré jídlo, které holčička sní, z ní během několika minut vyjde ven. Do těla se tak dostane naprosté minimum výživných látek. „Verunku drží při životě umělá výživa z infuzní pumpy, kterou dostává pomocí katétru neboli hadičky do žíly u srdce. Na infuzích je v současnosti napojena dvanáct hodin denně. Dříve ale musela být napojena i celý den. Stolice z těla je zase odváděna z vývodu na bříšku do pytlíku,“ popisuje maminka Květoslava Kotková.

Holčička už za svůj život podstoupila více než třináct operací na sále. Většinou souvisely s výměnou centrálního katétru, který se znečistil, a Verunka dostala infekci krve. „Přežila už asi sedm sepsí. Provázejí je čtyřicítky horečky, a pokud se včas nenasadí antibiotika, znamená to konec,“ vysvětlil tatínek Verunky Tomáš Kotek.

V listopadu by Verunka měla podstoupit operaci, při které se jí lékaři pokusí střeva prodloužit. Hlavní záchranou by ale byla transplantace. Ta se však zatím zdá nedostižná. „Nejlepším odborníkem na transplantaci je český lékař, který žije ve Francii. Je ochoten Verunku transplantovat, pokud se najde vhodný dárce. Dokážete si ale představit, že vaše dítě, které musí být menší než Verunka, leží po nehodě v nemocnici, při životě ho udržují jen přístroje a vy dáte souhlas, aby jeho střeva dali nějakému jinému dítěti? Najděte mi takovou mámu. Takže je to svým způsobem nereálné...“ dodává pan Kotek. Jako naprostý paradox pak působí i fakt, že úřady nechtějí Verunku uznat jako postižené dítě. Jen proto, že na první pohled vypadá jako každé jiné zdravé dítě...

Co je syndrom krátkého střeva

Jedná se o zkrácení délky střeva, a tím pádem i plochy pro vstřebávání živin. Většinou jde o vrozenou vadu. U nedonošených dětí je nejčastější příčinou zánět střeva. U dospělých je častou příčinou tzv. infarkt střeva, tedy uzávěr tepny zásobující tenké střevo. Pacienti jsou zcela závislí na nitrožilní výživě podávané 10 až 24 hodin denně. Více o nemoci najdete na internetových stránkách občanského sdružení Život bez střeva www.zivotbezstreva.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.