Vykolejil vlak City Elefant: 1 mrtvý a 11 zraněných! Dva lidé vyletěli oknem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vykolejil vlak City Elefant: 1 mrtvý a 11 zraněných! Dva lidé vyletěli oknem!

Souprava se rozpárala o betonovou zídku.
Souprava se rozpárala o betonovou zídku. (ČTK – Zavoral Libor)

1 mrtvý, 2 velmi těžce, 4 středně těžce a 5 lehce zraněných, taková je bilance včerejší nehody vlaku City Elefant, který vykolejil v Ústí nad Labem. Rozjetá souprava porazila sloupy elektrického vedení, drážní semafor, strhla trolej a nakonec se zastavila o betonovou zeď. Do cíle mu chybělo jen pár set metrů.

..

Obětí neštěstí je strojvůdce vlaku. Náraz ho odhodil asi čtyři metry dovnitř vlaku. „Dalších 11 cestujících bylo zraněno,“ potvrdil mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

„Jednalo se o třívozový osobní vlak jedoucí z Prahy do Ústí nad Labem. Vykolejil nedaleko stanice Ústí nad Labem jih. Při nehodě došlo k velkému poškození soupravy,“ uvedl Jan Kučera, náměstek generálního inspektora Drážní inspekce.

První vůz je zcela zdemolovaný. Po vykolejení se sunul po betonové zídce lemující trať a ta ho doslova rozpárala. Druhý vůz už naštěstí jen vykolejil, ale z kolejí zcela nesjel. Většina zraněných je podle záchranářů právě z prvního vagonu. „Když jsme se dovnitř vraku dostali, bylo všude plno krve,“ popsal zasahující lékař. „Slyšel jsem ránu a viděl oblak dýmu. Pak bylo vidět, jak první vůz dře o betonovou zeď vedle tratě. Z horního okna to vyhodilo až na silnici dva mladé kluky, mohlo jim být tak do dvaceti let,“ popsal pro server iDnes.cz nehodu Vratislav Rezek, který pracuje vedle místa nehody.

Proč k nehodě došlo, je prozatím otázkou. Ve zprávě vyšetřovatelů stojí: »Vlak jel atypicky po levé koleji a první výhybka, která byla zřejmě postavena pro jiný směr, jej vykolejila. Po osmdesáti metrech se naklonil doleva, smetl závory i trolejový sloup a hliníková skříň řídícího vozu se začala trhat. Zbytek soupravy se naskládal za něj, ale unikl horšímu poškození.« „Příčina ještě dosud není známá. Strojvedoucí nejel na červenou,“ uvedl Jiří Kolář, náměstek generálního ředitele ČD. Škoda je odhadnuta na 65 milionů korun.

Doprava na trati byla přerušena, mezinárodní rychlíky úsek objížděly po objízdné trase, místní a regionální dopravu vyjely nahradit autobusy.

Jen o hodinu a sedmnáct minut později došlo k další nehodě. Na nádraží v Mladé Boleslavi se během jízdy z nákladního vlaku sesul kontejner a spadl na vedlejší kolej. Podle Drážní inspekce souprava také vykolejila

První vagon je zcela zdemolovaný, strojvůdce neměl šanci se zachránit.

Studénka uzavřena

Paradoxně ve stejný den, kdy došlo k tragické nehodě vlaku v Ústí nad Labem, ukončila policie vyšetřování havárie vlaku ve Studénce. Rychlík Comenius v srpnu 2008 narazil do zřícené konstrukce opravovaného mostu. Na místě zahynulo šest lidí, další dva později v nemocnici. Při nehodě bylo také zraněno 90 lidí, z toho deset těžce. Policie obvinila deset lidí, ti nyní budou studovat spis, který má i s přílohami přibližně 15 000 stran. Během července vyšetřovatel rozhodne o dalším postupu. Buď bude třeba vyšetřování doplnit, nebo půjde věc k soudu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.