»Sámoškám« v Česku je 55 let - Takhle vypadala první samoobsluha!
Letos je tomu právě pětapadesát let, co byla v ČR otevřena vůbec první samoobslužná prodejna potravin. Do roku 1955 u nás totiž fungovaly pouze prodejny s personálem za pultem.
Novinka se objevila jen dva roky po měnové »revoluci« z roku 1953 a měla za úkol usnadnit a zpříjemnit běžným lidem nakupování. Prodejna byla v Husitské ulici na pražském Žižkově. Do dnešních dní ale nepřečkala, její konec nastal krátce po sametové revoluci. „Regály byly doslova napěchované různými konzervami a lahvemi s octem, pytli s moukou a nebo čočkou. Smutná to předzvěst budoucích časů, kdy na řadu potravin člověk v krámu nenarazil,“ říká František Břehovský, který první »sámošku« zažil. „Byla to tehdy naprostá novinka a několik týdnů po otevření se před prodejnou tvořily fronty. Lidé chtěli vidět, jak se žije na Západě,“ připomněl Břehovský fakt, že způsob samoobslužného prodeje dorazil do komunistického Československa z opovrhovaného Západu. První dva takové obchody byly zavedeny už roku 1912 v Kalifornii.
Zajímavé byly i košíky, se kterými se jezdilo po žižkovské prodejně. Ty byly totiž na hony vzdálené hlubokým nákupním košům, jak je známe dnes. „Byly to takové bílé vozíčky, měly železnou konstrukci, bantamová kolečka a košík šel od této konstrukce oddělit. U kasy se vyndával na pult, místo aby se vyndávalo zboží jako dnes, a prodavačka nákup spočítala,“ uzavřel Břehovský.
Za kolik se prodávalo?
-
Špagety 2,50 Kčs
-
Makarony 4,30 Kčs
-
Polévkové nudle 4,10 Kčs
-
Sůl 1,50 Kčs
-
Hovězí maso ve vlastní šťávě 12,40 Kčs
-
Zelný list s masem 6 Kčs
-
Paštika 5,20 Kčs
-
Rajský protlak 3,30 Kčs
-
Drůbeží paštika 8 Kčs
-
Sleď v oleji 14,10 Kčs