Masakr v moskevském metru: Vzduchem létaly ruce a nohy! Bomby v metru roztrhaly desítky lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Masakr v moskevském metru: Vzduchem létaly ruce a nohy! Bomby v metru roztrhaly desítky lidí!

Pohled do jednoho z vozů metra je děsivý. Z některých obětí zbyla jen ohořelá torza.
Pohled do jednoho z vozů metra je děsivý. Z některých obětí zbyla jen ohořelá torza. (EPA, ČTK/AP)

Červená trasa moskevského metra se včera pro desítky lidí změnila v cestu na smrt. V ranní špičce otřásla dvěma vytíženými stanicemi detonace. Dvě sebevražedné útočnice si na svá těla připevnily pás se třemi kilogramy plastické trhaviny a při příjezdu do stanice bomby odpálily. O život přišlo nejméně 38 lidí, více než sto osob je zraněno, z toho některé těžce. Mezi oběťmi nejsou žádní Češi.

K první explozi došlo v 7.58 hodin místního času (5.58 našeho) ve stanici Lubjanka. O život rázem přišlo nejméně 24 lidí. V 8.38 otřásla další exploze stanicí Park kultury, zde zemřelo dalších 14 lidí. V obou případech útočnice použily nálož na těle. Počkaly, až souprava zastaví ve stanici, aby bylo v centru výbuchu co nejvíce lidí – a pak se odpálily!

„Ocitla jsem se v pekle. Vešla jsem do metra a nahoře ve stanici Lubjanka se na chvíli zdržela, protože jsem si potřebovala koupit lístek. V dalším momentě jsem uslyšela otřes. Nejdříve jsem tomu nevěnovala pozornost. Vzala jsem si noviny a vstoupila na eskalátor, abych se dostala dolů. Pak jsem slyšela křik lidí na protějším eskalátoru. Přes hustý kouř jsem se nemohla nikam dostat. Nakonec jsem vylezla ven. Na ulici jsem si všimla lidí s oblečením na cáry. Viděla jsem muže, kterému z ramene trčel kus masa,“ popsala svědkyně. „Lidé utíkali, v panice zakopávali jeden o druhého,“ řekl další svědek Alexej. To ale bohužel nebylo vše. O čtyřicet minut později a o šest stanic dál se ozval další výbuch. Nálož byla odpálena v zadní části vlaku ve stanici Park kultury. Policie nalezla zbytky těl atentátnic včetně obou oddělených hlav. „Sebevražedné atentátnice se na místo dopravily nejspíše z horního Kavkazu. Zřejmě nikdy v životě nejely metrem, takže se nemusely dobře orientovat. Dostaly jen jména stanic, kde měly zaútočit. S tím také může souviset fakt, že výbuchy nenásledovaly hned po sobě,“ uvedl jeden z vyšetřovatelů. A útočnice nebyly samy! Po prozkoumání záznamu z videokamer se podařilo zjistit podobu dvou žen, které atentátnice do metra doprovázely. Okamžitě bylo po nich vyhlášeno pátrání.

Podle americké televize CNN se k útoku atentátnic přihlásili čečenští separatisté.  Jejich vůdce Doku Umarova zabili ruští vojáci letos v březnu. Atentáty mohly být vzkazem tajným službám. Na Lubjance totiž sídlí tajná služba FSB. Předpokládá se, že ženy patří k tzv. Černým vdovám.

Panika v Moskvě: Lidé zoufale hledají své blízké!

Na místech tragédie zasahovaly desítky záchranářů, policie uzavřela centrum Moskvy.

Po několik hodin se ve městě ozýval zvuk sirén. Moskvu zachvátila panika. Tisíce Moskvanů včera po neštěstí sháněly své blízké.

V nezasažených stanicích metra kontrolovaly policejní hlídky batohy a tašky. Situace zneužili ruští taxikáři, kteří ihned zvýšili taxy! Cena jedné cesty se z původních 150 rublů (102 Kč) vyšplhala na 4000 rublů (2700 Kč).

Kdo jsou »Černé vdovy«?

Jde o čečenské ženy, které přišly o manžele v bojích s ruskou armádou. V touze po odvetě se po absolvování výcviku obětují s cílem zabít co nejvíce civilistů. V roce 2002 se podílely na obsazení moskevského divadla, při němž zahynulo 129 rukojmí.

Fotografie a záběr z bezpečnostní kamery na Lubjance:

Raněných je více než sto.

Pražské metro: Od včerejška pod přísným dohledem!

V reakci na moskevské útoky bylo včera nasazeno 200 městských strážníků na ostrahu pražského metra. Pražská radnice současně potvrdila, že ve třech nejfrekventovanějších stanicích metra (Muzeum, Můstek, Florenc) buduje systém, který dokáže rozpoznat bojové chemické látky. Devadesát odpadkových košů, jejichž instalace bude ukončena do konce dubna, je navrženo tak, aby případný výbuch tlumily či usměrnily do stropu. „Je to preventivní opatření, žádné informace o hrozícím nebezpečí nemáme,“ zdůraznil náměstek primátora Rudolf Blažek. „I když nejsme prioritním cílem teroristů, neznamená to, že se u nás nemůže nic stát. Každá taková událost, ať se stane kdekoliv ve světě, nás nabádá k ostražitosti. V této chvíli ale nemáme žádnou informaci, žádný poznatek, že by České republice hrozilo bezprostřední nebezpečí,“ řekl Aha! mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubrt.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.