Šéf ČEZu Martin Roman & jedno z tajemstvíjeho úspěchu - Má kurs rychločtení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šéf ČEZu Martin Roman & jedno z tajemstvíjeho úspěchu - Má kurs rychločtení

Roman na fotografii z kursu rychločtení v roce 1987.
Roman na fotografii z kursu rychločtení v roce 1987. (ara, ČEZ)

Energetický gigant ČEZ, kterému šéfuje nejlépe placený český manažer Martin Roman (40), loni nepocítil ekonomickou krizi a zvýšil čistý zisk o 9,5 procenta. Firma tak vydělala 51,9 miliard korun, což je nejvyšší zisk v historii ČEZu, a dokonce nejvyšší zisk jakékoliv tuzemské firmy!

Jak je to možné? Zaprvé topit, vařit a svítit potřebují všichni, krize nekrize. Zadruhé se firmě podařilo dodávat lidem proud na smlouvy z roku 2008, které byly uzavřeny před propadem burz a zlevněním elektřiny. Podle informací Aha! by ale za Romanovým úspěchem mohly být lekce, které jako sedmnáctiletý absolvoval u »krále rychlostudia« Davida Grubera. „To bylo v osmdesátých letech, kdy se na mé kursy stály fronty přes noc,“ popsal Gruber s tím, že rychločtení pomáhá třeba při výuce angličtiny. Teď za třídenní kurs bere skoro 14 tisíc korun a jeho studenti si metodu nemohou vynachválit!

A jak Gruber ovlivnil Romana? Mimo jiné tím, že šéf ČEZu dokáže podle kolegů nastudovat a přečíst veškeré písemné podklady, kterými ho podřízení zásobují. Roman je podle nejbližších spolupracovníků známý profesionalitou, bystrostí, dobrým odhadem a rychlými reakcemi. Ne nadarmo bere přes půl milionu měsíčně a na bonusech desítky milionů ročně. „V loňském roce ČEZ přispěl do společné státní pokladny bezmála 45 miliardami korun,“ zmínil navíc včera Roman. Podnik je totiž z pětašedesáti procent státní, z dividend ČEZu už ve své volební kampani slibuje třinácté důchody třeba ČSSD Jiřího Paroubka.

Temelín vyroste!

Podle údajů, které včera Roman předložil, investoval ČEZ v roce 2009 do jaderných elektráren Temelín a Dukovany 4,7 miliardy korun. Ale mnohem gigantičtější investice se očekává na začátku roku 2012. Tehdy totiž ČEZ vybere firmu, která Temelín rozšíří o dva jaderné reaktory a čtyři chladicí věže. Rozšíření Temelína má stát desítky miliard korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.