Opíjíte se? Co s vaším tělem udělá alkohol | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Opíjíte se? Co s vaším tělem udělá alkohol

Alkohol u mužů způsobuje poruchy erekce a u alkoholiků může dokonce i za neplodnost.
Alkohol u mužů způsobuje poruchy erekce a u alkoholiků může dokonce i za neplodnost. (Profimedia.cz)

Co se děje v našem těle, když pijeme alkohol? Po konzumaci se velmi rychle vstřebává ze střev do těla, krví se přenáší do všech jeho částí. Proto účinkuje nejen na mozek, ale ovlivňuje i jiné tělesné funkce. Kdo se opíjí pravidelně, škodí svému tělu, ztrácí kontrolu sám nad sebou, ohrožuje ostatní. Odkdy ale začíná závislost na alkoholu? A jak ji poznat?

Deník Aha! přináší odpovědi na nejdůležitější otázky.

  • Kolik alkoholu mohou dospělí vypít?
    Nepijte denně, pijte maximálně pětkrát týdně! Pro ženy platí: denně ne více než jednu sklenku vína (0,15 l) nebo malé pivo. Muži mohou vypít za den 0,25 l vína nebo jedno pivo.
  • Opíjejí se ženy rychleji než muži?
    Ano, většinou mají nižší hmotnost a mají v těle méně kapalin. Jejich tělo tedy alkohol pomaleji odbourává.
  • Má alkohol vliv na potenci?
    Ano! Alkohol snižuje hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu – dochází k problémům s erekcí a dosažením orgasmu. Trvalejší konzumace alkoholu může způsobit dlouhodobé problémy.
  • Proč vlastně alkohol škodí?
    Možné následky na lidském zdraví jsou všeobecný pocit nevolnosti, závratě a bolesti hlavy. Dlouhodobě může způsobovat i problémy s krevním oběhem – alkohol zvyšuje nejen krevní tlak, ale i pravděpodobnost vzniku poruch srdečního rytmu, ucpávání cév a infarkty.
    Konzumace alkoholu výrazně zatěžuje játra. Typickými dlouhodobými následky jsou jaterní steatóza (nadměrné ukládání tuků v játrech), cirhóza a velmi obtížně léčitelná rakovina jater.
    Pití může vést až k rakovině prsu! Čím dříve začne žena pít alkohol, tím více má v krvi hormonu estradiolu. Ten zvyšuje riziko, že onemocní rakovinou prsu.
    Někteří odborníci také tvrdí, že zvýšená konzumace alkoholu může v těle vzbudit alergie, které by se jinak neprojevily.
  • Blbneme z alkoholu?
    Ano! Alkohol snižuje činnost mozku, a to nejen v okamžiku konzumace, ale i z dlouhodobého hlediska. Tři sklenky tvrdého alkoholu denně mohou vést ke scvrknutí mozkové hmoty.
  • Jak rychle vystřízlivím?
    Játra dokážou vstřebat jen 0,1 až 0,2 promile alkoholu za hodinu. Jeho vstřebávaní rozhodně neurychlí ani pohybová aktivita, ani popíjení hektolitrů vody nebo kávy.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.