Mámy kšeftují na internetu! A na daně kašlou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mámy kšeftují na internetu! A na daně kašlou!

Některé maminky rozjely na internetu tvrdý byznys.
Některé maminky rozjely na internetu tvrdý byznys.

Finanční úřady si došláply na maminky »podnikatelky«! Myslíte si, že z prodeje věcí po internetu nemusíte platit daně? Pak jste na omylu! Stejně jako paní Petra K. (32). Je na rodičovské dovolené a začala si přivydělávat nejprve prodejem použitého oblečení po své dceři, nakonec ji ale napadlo, že by mohla obchod rozjet ve velkém…

Finanční úřady si došláply na maminky »podnikatelky«! Myslíte si, že z prodeje věcí po internetu nemusíte platit daně? Pak jste na omylu! Stejně jako paní Petra K. (32). Je na rodičovské dovolené a začala si přivydělávat nejprve prodejem použitého oblečení po své dceři, nakonec ji ale napadlo, že by mohla obchod rozjet ve velkém.

„Začala jsem nakupovat luxusní kojenecké zboží v cizině, kde je mnohem levnější než u nás, a přes aukční servery je prodávat,“ říká Petra. Na jednom kusu oblečení tak dokázala vydělat třeba i pětistovku. Jenže...

„I když jsem se snažila, aby to vypadalo jako příležitostný prodej, finanční úřad na mě přišel,“ tvrdí. Zpětně jí vyměřil daně a musí doplatit desítky tisíc korun. Výjimečný případ? Jen stěží! A odhalených maminek prý bude přibývat! Na internetu si totiž mnohé z nich začaly vylepšovat rodinný rozpočet. Výměnu a prodej zboží z druhé ruky nahradily levné nákupy ve velkém například v Německu, Polsku nebo Velké Británii a jejich prodej přes internet u nás. Většinou se jedná o známé značky. Jenomže tak si snaživé ženy mohou přijít až na několik tisíc korun měsíčně, které ovšem nezdaňují. „Nyní šetříme desítky až stovky případů. Jednotlivě vždy posuzujeme výši příjmů a to, zda jde o nahodilé obchody nebo tato činnost nese podnikatelské znaky,“ potvrdila deníku Aha! mluvčí finančního ředitelství Hlavního města Prahy Miroslava Bardonková.

„Já kupuji i prodám. Je to jako droga. Moje snacha si přišla asi na čtyři a půl tisíce, což je hezké,“ říká jedna z legálně obchodujících maminek Dana Pešková z Prahy. Tyto případy, které nepřesáhnou roční příjem 20 000 korun ale finanční úřad nezajímá. Ovšem lidem, kteří si přivydělávali více, nyní hrozí, že jim berňák doměří daně za tři roky zpětně. „Obchodování přes internet se stalo obrovským fenoménem a my se na něj chceme do budoucna více zaměřit,“ upozorňuje mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Ilustrační foto Aha! – Martin Přibyl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.