Velký průzkum nealkoholických nápojů! Kterou minerálku můžete pít při hubnutí? Kolik kostek cukru má stoprocentní džus? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velký průzkum nealkoholických nápojů! Kterou minerálku můžete pít při hubnutí? Kolik kostek cukru má stoprocentní džus?

Pozor! Půllitr koly ukrývá 13,5 kostky cukru.
Pozor! Půllitr koly ukrývá 13,5 kostky cukru. (Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

Hlídáte si každou kalorii? V supermarketech proto strávíte spoustu času čtením energetických hodnot nejrůznějších nealko nápojů a snažíte se zjistit, kterou minerálku nebo limonádu si můžete dopřát bez obav o svoji štíhlou linii? Deník Aha! přináší velký přehled nápojů, díky němuž lehce zjistíte, co nejvhodnějšího si koupit. Jednotlivé výrobky pro deník Aha! zhodnotila specialistka na hubnutí MUDr. Václava Kunová.

HODNOCENÍ ODBORNICE NA VÝŽIVU MUDR. VÁCLAVY KUNOVÉ:

Václava Kunová

Zelená linka Možno pít denně (Nezatěžují organismus.).

Žlutá linka Pouze občas (Je možné je občas zařadit do pitného režimu, ale nemohou být jeho základem. Nelze je doporučit ke každodennímu pití.).

Oranžová linka Opravdu výjimečně (Mají vysoký obsah energie, ale obsahují vitaminy a přírodní antioxidanty.).

Červená linka Vyhnout se jim (Nemají pro tělo žádné výhody, pouze zatěžují organis-mus cukrem a dalšími přídatnýmu látkami.).

Vody:

Kliknutím zvětšete

Limonády:

Kliknutím zvětšete

Džusy:

Kliknutím zvětšete

Ledové čaje:

Kliknutím zvětšete

Energetické nápoje:

Kliknutím zvětšete

Zdroj: Sdružení obrany spotřebitelů

Kateřina Cajthamlová: Vypijte dva litry denně!

Kateřina Cajthamlová

Podle odborníků bychom měli vypít minimálně dva litry vody denně. Přesněji – na každých 15 kg hmotnosti je to 0,5 až 0,7 litru vody. Takže 70kilogramový člověk by měl za normálních podmínek vypít 70 : 15 = 4,7 x 0,5 = 2,3 litru denně. Pouze asi jen 20 procent Čechů tento denní dvoulitrový limit dodržuje. Odbornice na zdravou výživu MUDr. Kateřina Cajthamlová (na snímku) doporučuje pít co nejméně slazených nápojů, aby tělo nezískávalo prázdné cukry, které způsobují obezitu a kazivost zubů. Vyvarovat bychom se měli nápojů s konzervanty, umělými barvivy, aromaty a jinými syntetickými přísadami. Naopak dopřát si máme vodu, bylinné a ovocné čaje a výjimečně 100% džusy, které si zředíme vodou. Další z důležitých pravidel zdravého pitného režimu je nenavykat děti na sladkou chuť nápojů.

Aha! Víte, že...

Ve 200 ml 100% pomerančového džusu je ukryto 5 kostek cukru. Na litr tedy připadá jen o dvě kostky méně než na stejné množství cocacoly!

100% džusy obsahují vlákninu, která na sebe v trávicím traktu váže tekutiny, proto ani džusy nelze započítávat do celodenního příjmu tekutin, jestliže je neředíme vodou.

Díky bublinkám v sycených limonádách přichází dříve pocit uhašení žízně, to však může způsobit, že vypijete méně tekutin, než je potřebné.

Sycené vody mohou dráždit žaludek.

Pokud hubnete, vyhýbejte se minerálním vodám s obsahem sodíku nad 150 miligramů na litr. Sodík v těle zadržuje vodu. Na hubnoucího to působí demotivačně a své snažení vzdává.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.