Unikátní snímky! Marilyn Monroe: Úsměv 8 měsíců před smrtí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Unikátní snímky! Marilyn Monroe: Úsměv 8 měsíců před smrtí!

Fotografie
Fotografie (internal)

Hollywoodská herečka Marilyn Monroe (†36) byla v padesátých a šedesátých letech ikonou. Fotografií její krásné tváře existují tisíce. I přesto se najdou snímky, které kromě jejich autora dosud nikdo další nespatřil.

Tyto fotky zachycují Marilyn v jiném světle, než v jakém ji známe – coby rozvernou intelektuálku ve výrazných brýlích s tmavými obroučkami. Snímky pořídil v prosinci 1961 fotograf Len Steckler, když přišel navštívit svého přítele, básníka a držitele Pulitzerovy ceny za literaturu Carla Sandburga. Ten před ním jen utrousil, že čeká ještě jednoho hosta. „Promiňte, trochu jsem se zdržela u holiče, chtěla jsem svůj účes sladit s Carlovým,“ zavtipkovala ve dveřích Marilyn, zatímco Steckler údivem lapal po dechu.

Černobílé fotky, které jejich autor pojmenoval »Marilyn Monroe: Návštěva«, nespatřily světlo světa téměř padesát let. Marilyn zemřela v srpnu 1962, tedy pouhých osm měsíců po jejich pořízení. Steckler se fotky rozhodl nabídnout k prodeji za 60 až 120 tisíc korun poté, co jejich negativy objevil jeho syn.

S básníkem Carlem Sandburgem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.